Meyve ağaçlarının doğru budanmasının önemine dikkat çeken Alara Fidan Genel Müdürü Dr. Cihangir Korkmaz, ağaçların daha sağlıklı ve daha hızlı budanabileceğini uygulamalı olarak anlattı.

Budama ile meyve kalitesinin arttığına dikkat çeken Korkmaz, "Doğru ve sağlıklı budama ile ağaçların meyve verimi yükseliyor ve ağaçların gelişimi sağlıklı bir şekilde sağlanıyor. Alara'nın Türkiye'nin farklı bölgelerinden oluşan yaklaşık 14 bin üreticisi mevcut. Uygulamalı budama eğitimi ile bu rakamı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Korkmaz, Çukurovalı üreticilerin Alara'nın meyve bahçelerini gezerek gerekli bilgilere ulaşabileceğini belirtti.

Alara Fidan Tarsus Bahçe Sorumlusu Ziraat Mühendisi Muhammed Kapuz da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm öğrencilerine nektarin ve japon erik çeşitleri ile ilgili bilgi verdi. Uygulamalı budama eğitimi veren Kapuz, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. 

Bahçe sahibi Burak İdikut ise 90 dekarlık bahçede 3 çeşitten oluşan yaklaşık 4 bin erik ve iki çeşitten oluşan yaklaşık bin 700 nektarin ağacı olduğunu söyledi. 2008 yılında kurulan bahçeden elde edilen ürünlerin son iki yıldır Alara tarafından satın alındığını kaydeden İdikut, geçen yıl 100 ton erik, 30 ton nektarin hasadı yaptıklarını vurguladı. İdikut, üreticilerin teknik destek konusunda fidan aldıkları firma yetkilileri ile sürekli diyalog halinde olmalarının veya meyve bahçelerini gezmelerinin önemini vurguladı.

Budama eğitimine Adana ve çevre illerden birçok üretici ile birlikte Alara Fidan CEO'su Yavuz Taner, Alara Fidan Pazarlama Müdürü Cihan Tozlu ve Alara Fidan Meyve Pazarlama Müdür Yardımcısı Hamdi Taner de katıldı.