DSİ MÜHENDİSLİK YAPILARI ARTIRIYOR

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

k
 
Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle sorumlu olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Bu kapsamda “İmamoğlu Sulaması 4. Kısım” inşaatında gelinen son nokta hakkında yazılı açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Tamamlanması ile Adana’daki 261 bin 920 dekar zirai araziyi sulama suyuna kavuşturacak olan İmamoğlu Sulaması 4. Kısım inşaatının % 52’sinin tamamlandığını” ifade etti. Projenin ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Proje kapsamında CTP boruların %50’si (77 bin 798 metre), HDPE boruların ise %52’si (295 bin 027 metre) döşenmiştir.  Toplulaştırma çalışmalarında da %80 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bugün itibariyle diğer tüm imalatlarda çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir.” dedi.

Bugüne kadar 62 000 dekarlık bir alanın sulamaya hazır hale getirildiğini de ifade eden Yıldız; “2022 yılında da yine 100 000 dekar daha alanı sulamaya açmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda en kısa sürede 48 000 dekar daha alan sulamaya hazır hale gelecektir.” ifadelerini kullandı.

Milli Ekonomiye 184 Milyon TL Katkı 

Bölgenin en önemli sulama yatırımı olan Aşağı Seyhan Yedigöze Sulama Projesi kapsamında çalışmaları devam eden İmamoğlu Sulaması 4. Kısım’da tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 184 Milyon TL katkı ve 26 bin kişiye ilave istihdam sağlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Genel Müdür Yıldız; “Adana’nın verimli topraklarını sulama suyuna kavuşturmak maksadıyla hayata geçirmekte olduğumuz bu projenin tamamlanmasıyla 261 bin 920 dekar arazi sulanacak, ovaya su gelmesiyle ürün çeşitliliği artacaktır. Böylece hem ekonomik getirisi daha yüksek ürünleri eken çiftçilerimiz hem de milli ekonomimiz kazanacaktır.” dedi.