Kamu bankalarının 3 yıllığına verdiği promosyon miktarları emeklilerde hayal kırıklığı yarattı. Ortaya çıkan rakamların bir değerlendirmesini yapan Türkiye Emekliler Derneği(TÜED) Genel Merkezi Denetim Kurulu Başkanı ve Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, promosyon rakamlarının emeklilerin beklentisini karşılamadığını belirterek,” Verilen rakam günlük 45 kuruştur ki, bu da bir ekmek parası dahi değildir. Promosyon bahşiş değil, bir hakkın iadesidir.” dedi.


Emeklilerin ikinci 3 yıllık promosyon ödemelirinin Şubat 2020’nin sonunda yenilenmeye başlanacağını belirten Başkan İyiyürek, yıllardan beri promosyon miktarlarının güncellenmesi gerektiğini özellikle vurguladıklarını ifade ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Yaklaşık 13 milyon emeklinin gururunu incitmeyecek yeni bir pazarlık sürecinin yaşanmasını istemiştik. Ancak, açıklanan rakamlar emeklilerde tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Kamu bankaları için uygulanacak artış yüzde 66 olarak belirlendi. Buna göre devlet bankaları 3 yıl için maaşları 1500 liraya kadar olanlara 500 lira, maaşları 1500-2500 lira arasında olanlar 625 lira, maaşları 2500 ve üzeri olanlar ise 750 lira promosyon alacaklar. 
Bu rakamlar, emeklilerimizin ve emeklilerin promosyon hakkına kavuşmasının yegane mimarı olan Türkiye Emekliler Derneği’nin beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır. Her ne kadar, Şubat 2017 ve Şubat 2020 dönemini kapsayan 3 yılda enflasyon rakamı yüzde 42.3 olsa da, yüzde 66 oranındaki promosyon artışı düşük kalmıştır. Bunun nedeni ise üç yıl önce belirlenen promosyon rakamlarının son derece düşük bir seviyeden başlatmış olmasıdır.


Fakat unutulmalıdır ki, bu rakamlar tıpkı tarım sektöründe açıklanan taban fiyatlar gibidir. Yani kamu bankalarınca uygulanacak promosyon rakamlarıdır. Özel bankalardan beklentimiz ise bu rakamların çok daha üzerinde bir promosyon oranı belirlemeleri ve emeklilerimizin beklentilerini karşılamalarıdır.
BİR EKMEK PARASI DEĞİL
1500 liraya kadar emekli aylığı alan insanlar zaten zor durumda olan emeklilerimizdir. Yılda 167 lira promosyon demek, günlük 45 kuruş demektir ki, bu da bir ekmek parası değildir. Emekli 3-4 günlük promosyonuyla ancak 1 ekmek alabilmektedir. Bu gerçeği de emekliye bu rakamı layık görenlerin vicdanına bırakıyoruz. 
EMEKLİ DİLENCİ DEĞİLDİR
Özel bankalar bu gerçeği görerek, daha insancıl rakamlarla emeklilerimizin karşısına çıkacaklarına inanıyoruz. Emekli dilenci değildir, promosyon da bahşiş değildir. Tıpkı çalışanlarda olduğu gibi bir hakkın iadesidir. Bankalarımız bu bilinçte olmalıdır. Emekli, toplumun en çok saygı hak eden kesimidir. Toplumun anasıdır, babasıdır, atasıdır. Bunu kimse unutmasın.”