Çukurova GİAD üyelerine "Pratik liderlik" konusunda bilgi aktaran Erdil, "Yöneticilerin dudakları, liderlerin adımları izlenir" dedi.

Liderlik ve yöneticiliğin ilk etapta bakıldığında birbirinden farklı şeyler olmadığını belirten Fatih Erdil, "Kişiler aynıdır, fark, birinde işin zorla değil rıza ile yaptırılmasıdır. Türkiye'de kimse verdiği emrin nedenini söylemez. Oysa liderlikte kişilerin duygularına da önem veren, verdiği talimatın neden yapılmasını anlatan bir özellik söz konusu. Siz bir göreve atanırsınız, yönetici olarak yetkinizi kullanırsınız ve çalışanları çalıştırırsınız. Ancak, verilmiş yetkinizi, çalışanları etkileyebildiğiniz takdirde kazanılmış yetkiye dönüştürebilirsiniz. İşte o zaman siz lider pozisyonunda bir yönetici olmuşsunuzdur" diye konuştu. Lider ile yönetici arasındaki ayrımı da anlatan Erdil, şunları söyledi:

"Lider, gücünü etkilemeden ve kişisel ilişkilerden alır. Liderler, işlerin insanlara ne ifade ettiği ile ilgilenirken, yöneticiler işlerin nasıl yapıldığına bakarlar. Liderlerin, takımında yer almak isteyen üyeleri vardır. Yöneticilerin ise atanmış astları bulunur. Liderler değiştirmeye ve geliştirmeye çalışırken, yöneticiler mevcut durumu korumaya çalışırlar. Dolayısıyla da liderler mimar iken yöneticiler müteahhittir. Çalışanlar cephesinden bakarsak, onlar ne yaparlar? Yöneticilerin dudaklarını, liderlerin adımlarını izlerler. Vizyoner lider, yeni bir manzaraya değil, yeni bir göze sahiptir. Vizyoner liderlik de paylaşılan vizyon geliştirerek insanları arkasından sürükleyebilmedir. Liderlerin temel görevi, liderlik ettiği insanlarda iyi duygular, uyum ve pozitif enerji uyandırmaktır. Bu liderin duygusal zekasına bağlıdır. Liderin motivasyonunun takım üzerindeki etkisi çok önemlidir, bu sonuçları değiştirir. Vizyon geliştirerek, insanları arkanızdan sürüklüyorsanız, bu durum sizin vizyoner bir lider olduğunuzu gösterir."

Dernek binasında gerçekleşen Gelişim Atölyesi toplantısında konuşan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, bütün üyelerinin liderlik vasfına sahip bir dernek olduklarını vurguladı. 10 toplantılık serinin 2'ncisini gerçekleştirdiklerini kaydeden Sakarya, 2013'te de seri toplantıları sürdüreceklerini söyledi. Çukurova GİAD'de her üyenin kendi işinin patronu ve bir lider olduğunu bildiren Sakarya, "Ama işimizde ne kadar patronuz, ne kadar lideriz. Bu toplantı ile kentimizi tarttık. Kişisel gelişim toplantılarını çok önemsiyoruz. Çünkü, hayat bir gelişimdir. Hayat bir nehir gibi sürekli akıyor ve siz bu nehirden bir kez geçiyorsunuz. İş hayatı da sürekli değişiyor. Bu nedenle hepimizin kendini geliştirmesi, geleceğe hazırlıklı olması gerekiyor" diye konuştu.

Sakarya, verdiği bilgiler ve katkısı nedeniyle Erdil'e teşekkür belgesi verdi.