Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, yeni yıl nedeniyle yayımladığı mesajda, 2020 yılının tüm insanlığa barış, ülkemize ve dünyaya huzur, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere Adanalılar ve Türk milletine, sağlık, mutluluk, bolluk ve bereket getirmesini temenni etti.

2019 yılında dövizdeki yükseliş ve artan girdi maliyetlerinin esnafı büyük sıkıntılarla  karşı karşıya bıraktığını, her mahallede, her sokakta mantar gibi türeyen zincir marketler, şehrin merkezinde kurulan AVM'ler ve kayıt dışı işletmelerin haksız rekabete neden olduğunu dile getiren Başkan Sözütek, "Esnaf ve sanatkarımız gece gündüz demeden tezgahının ve dükkanının başında duruyor. Hasta bile olsa dükkanın kapısına kilit vurmuyor. Tek gayesi ülkesine ve milletine hizmet etmek olan, ekonominin belkemiği ve sigortası konumundaki esnaf ve sanatkarlarımız, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve varlıklarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için gereken tedbirlerin, 2020 yılı içerisinde hayata geçirilmesini umut ediyor" diye konuştu.

"YENİ UMUT, YENİ BAŞLANGIÇ"

Yeni yılın, yeni bir umut, yeni bir heyecan ve yeni bir başlangıç olduğuna dikkati çeken Başkan Sözütek, "Sıkıntıları elbette elbirliğiyle atlatacağız. Buna inancımız var. 2019 yılında yaşanılan sorunların son bulması için, 2020 yılında esnaflarımızın işini geliştirecek, güzelleştirecek tedbirler alınmalı, piyasalara nakit akışı hızlandırılmalıdır. Devletimizin yeni teşvikleri devreye koyması, düşük faizli uzun vadeli kredi imkanları sağlaması zor durumda olan esnaf ve sanatkarlarımıza can suyu olacaktır. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın rekabet gücünün artması için Suriyeli kayıt dışı işletmeler ve çalışanlar kayıt ve kontrol altına alınmalı. AVM’ler ve zincir marketlerin açılma şartları yeniden belirlenmeli, açılış ve kapanış saatleri sabah saat 10:30'da açılış, akşam saat 18:00'de kapanış olacak şekilde düzenlenmeli, sattıkları ürün çeşitliliğine kısıtlama getirilmelidir. Esnafın enerji kullanımına indirim sağlanmalı, artan girdi maliyetleri verilecek teşviklerle desteklenmelidir. Vergi, SGK pirimi ödemelerinde esnaflarımıza kolaylık sağlanmalı, esnafımızın kamuya olan borçları faizsiz 24 ay taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanmalıdır. Sanayinin ve ticari yaşamın temel taşını oluşturan esnaf ve sanatkarlar olarak inanıyoruz ki bu güne kadar varlığı ve destekleriyle her zaman yanımızda olduğunu hissettiren hükümetimiz, gereken tedbirleri en kısa zamanda alacak ve 2020 yılında esnafımızı, geleceğe güvenle bakacağı ortama kavuşturacaktır" şeklinde konuştu.

YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLER

Esnaf ve sanatkarların merkezi hükümetten olduğu kadar yerel yönetimlerden de beklentilerinin olduğunu dile getiren Başkan Nihat Sözütek, "Gerek nüfus gerekse yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük kentlerinden birisi olan Adana maalesef hak ettiği yerde ve konumda değil. Adana'da trafik karmaşası devam ediyor. Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin toplu taşıma araçlarına, Taşköprü'nün trafiğe kapalı olması, Abidinpaşa ve Cemal Gürsel Caddelerinin değişen güzergahı, ne yazık ki kent trafiğini tam anlamıyla bir kaosa sürükledi. Yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulmayan bu durum Adanalıları da esnafı da mağdur ediyor. Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nin şehir içi yolcu taşımacılığı yapan 18 minibüs kooperatifinden 10'una açılması, Abidinpaşa ve Cemal Gürsel Caddelerinde güzergahın eski haline getirilmesi, Taşköprü'nün sadece küçük otomobiller ve ticari taksilere açılması Adana trafiğinin rahatlaması için elzemdir ve vakit kaybedilmeden gerekli düzenlemeler yapılarak yaşanan sorunlar giderilmelidir. Ayrıca, kentin kaldırımları, parkları seyyar satıcı ve büfe işgali altında, yol kenarları otoparka dönmüş durumda. Büyük bir kente yakışmayan bu çirkin manzaranın da 2020 yılında tarihe karışması, Adana'nın çağdaş, yaşanabilir ve düzenli bir kent kimliğine kavuşması hepimizin en büyük arzusudur. Bu vesile ile yeni yılın başta tüm insanlığa barış getirmesini diliyor, Adanalı hemşehrilerimiz ve milletimizin, aileleri ve yakınlarıyla birlikte barış ve kardeşlik içerisinde, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yıl geçirmelerini temenni ediyor, esnaf ve sanatkarlarımıza bol ve bereketli kazançların yaşandığı bir yıl diliyorum. Ülkemizin ve şehrimizin huzur ve güvenliği için fedakarca görev yapan, milletimizin ve hemşehrilerimizin yeni yıla huzur içinde girmesi için yedi gün 24 saat görevlerinin başında olan emniyet ve jandarma mensuplarımıza çalışma azim ve gayretlerinden ötürü şükranlarımı sunar, yeni yıllarını en içten dileklerimle kutlarım " ifadelerini kullandı.