Ticaret Bakanlığı, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek'i ziyaret etti.

Mersin'de bir dizi ziyaret ve temasta bulunmak üzere havayolu ile Adana'ya gelen Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Şakirpaşa Havaalanında Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, Başkanvekili Mustafa Göktaş, yönetim kurulu üyesi ve Adana Semt Pazarcıları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akçay, ESKKK Birliği 1. Bölge Birlik Başkanı Muhammet Yalçın, Adana ESOB Genel Sekreteri Sema Kartalmış tarafından çiçekle karşılandı.

Mersin programı öncesi Adana ESOB'u ziyaret eden Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, esnaf ve sanatkar temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı açıklamada esnafın her zaman ülke menfaatlerinden yana olduğunun altını çizen Genel Müdür Necmettin Erkan, "Esnafımız, milli menfaatlerimiz söz konusu olduğunda kendini siper etti. Gün geldi sıkıntıyı sineye çekmeyi de bildi. Nifak ve kışkırtmalara yüz vermedi. Çünkü özünüz Ahidir. Bu millet ahi bir millettir. Ticaret Bakanlığı olarak biz de, evinize götürdüğünüz ekmeği büyütün diye elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda çeşitli engellemelerle, oyunlarla karşılaştığını, zor dönemleri başarıyla atlattığını ifade eden Erkan “Yolu doğru olan, bütün oyunları bozar. Biz de bozuyoruz, bozacağız. Bize diz çöktürmek isteyenler, dar bir alana hapsetmek isteyenler, istiklalimizi, istikbalimizi hedef alanlar başarılı olamayacak” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’nın esnaf ve sanatkarlar için yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Necmettin Erkan, esnafa kullandırılan kredilerde yıllar içinde artış olduğunu ve geri ödemelerde esnafın durumu dikkate alınarak kolaylık sağlandığı ifade etti. Necmettin Erkan, geçtiğimiz Ekim ayında hem komisyon oranları hem de geri ödeme sürelerinin yeniden esnaf lehine düzenlendiğini dile getirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sisteminde (ESBİS)  yapılan iyileştirmelere de değinen Erkan, bu yeni sistemle ilgili Birlik Genel Sekreterlerine ve Sicil Memurlarına  eğitim toplantıları düzenlendiğini belirterek, 2020 yılında sistemin devreye girmesiyle oda kayıtlarından muhasebe sistemine birtakım yenilikler olacağını, bu yeniliklerin hem iş ve işlemleri kayıt altına alacağını hem de esnafın halihazırda uzun süren bazı işlemlerinde süreyi kısaltacağı söyledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri Projesinin tamamlandığını belirten Erkan, Esnafa Yönelik Pazarlama ve Markalaşma Projelerinden de bahsetti.

Büyük market zincirleri karşısında esnafın rekabet gücünü korumak amacıyla  Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi çalışmalarının sürdüğü bilgisini de veren Necmettin Erkan, Kooperatifçilik alanında da yeni bir takım projelere başlandığını dile getirdi.

5 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da yapılan Kooperatifçilik Fuarının hem kooperatifler hem de ziyaretçiler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını belirten Necmettin Erkan, “Fuar 60 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı, 170 kooperatifimiz fuara katıldı. Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı Kooperatifçilik Fuarını düzenledik. Önümüzdeki yıllarda çıtayı daha da yükselterek devam edeceğiz" diye konuştu.

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek de birliğin çalışmaları ve esnafın genel durumu hakkında kısa bir brifing verdiği Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'a, ziyaretin anısına plaket takdim etti.

Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'ın ziyaretinde, Adana ESOB Başkanvekili ve Taksiciler, Kamyoncular, Kamyonetçiler, Nakliyeciler ve Nakliyat Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Kenan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, Marangozlar, Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Avcı, Canlı Hayvan Alım, Satım, Besiciler, Yemciler, Tavukçular, Balıkçılar Esnaf Odası Başkanı Yusuf Ziya Üçdağ, Denetim Kurulu Üyeleri Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman, Metalden Başka Maddelerden Mamül  Eşya İmal ve Satıcılığı Esnaf Odası Başkanı Bülent Öğrü, Disiplin Kurulu Üyeleri Yoğur İmalatçıları ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Mesut Yalı ile Adana'da kurulu  bazı kadın kooperatiflerinden M. Süheyla Gergin, Zeynep Kırılmış, Süreyya Kılçık, Ayşe Atay ve Benan Bildirici de hazır bulundu.