Girmen, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal üretim artışında üstün nitelikli yeni buğday çeşitlerinin ve kaliteli tohumun payı büyüktür. Tarla ve laboratuar kontrollerinde fiziksel ve biyolojik değerleri belirlenmiş, her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen sertifikalı tohum eken kazanır" dedi.
SERTİFİKALI TOHUMUN ÇİMLENME ORANI YÜZDE 85
Sertifikalı tohumlarda çimlenme oranının yüzde 85 olduğunu belirten Girmen şöyle konuştu:
"Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı en az yüzde 97 oranındadır. İçerisinde yabancı madde en çok yüzde 3'tür. Yani üretici hangi ürünü ekmişse onu alır. Sertifikalı tohumluklarda en az çimlenme oranının yüzde 85 oranındadır. Tohumlar selektörden geçirildiği için her tohum yaklaşık aynı büyüklüktedir. Verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar. Söz konusu tohumun hangi çeşit olduğu bellidir. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemde olur. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar."
ÜRETİCİ EKİM ZAMANINI AYARLAYABİLİR
Sertifikalı tohum eken üreticinin ekim zamanını tam olarak ayarlayabileceğini de söyleyen Girmen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sertifikalı tohumda çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama) programı da daha rahat belirlenir. Elde edilen ürünler aynı özelliklerde olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar. Söz konusu tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar. Sertifikalı tohum kullanımını Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu tohumu kullanan çiftçilerimiz kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar."