BUĞDAY ÜRETİMİNDE KENDİ İHTİYACIMIZI KARŞILAMALIYIZ

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)’nin buğday alım fiyatlarının hem üreticiyi hem sanayiciyi memnun ettiğini söyleyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Buğdayda açıklanan 1.65 TL taban fiyatına, primde eklenirse, fiyatı 1.70 TL’ye çıkacaktır. Buğdaya ürün desteği olarak verilen mazot, gübre, sertifikalı tohum ve diğer desteklerle birlikte üreticinin eline KG başına yaklaşık 2.00 TL geçecektir. Görülüyor ki Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)’nin açıkladığı buğday fiyatı iç ve dış piyasa fiyatlarını dengelemiştir. Bu da üreticilerimizi daha çok memnun etmiştir. Bu açıklanan fiyatlar, dünya fiyatları ve üretim maliyeti dikkate alınarak açıklanmış bir fiyattır. Üretici hangi ürünü eker ise eksin fiyattan memnun kaldığı müddetçe üretimde sürekliliği sağlamamız o kadar çok olur. Önümüzdeki yıllarda buğday üretiminde ülke olarak kendi ihtiyacımızı  karşılayacağımıza inanıyorum.”

BAŞAK’TA BEREKET VAR

Başkan Bilgiç, “2019 yılında Adana’da buğday ekim alanı 1 milyon 351 bin dekar seviyesindeyken üretim miktarı da 503 bin ton idi.  Bu rakam Türkiye’nin toplam buğday üretiminin yaklaşık olarak %2,65’ine denk gelmektedir. Bölge olarak ise ülke üretiminin yaklaşık % 4.65’ini karşılamaktayız. 2020 yılı iklim şartlarının olumlu seyretmesi, verimde üreticinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyoruz. İlimiz, bölgemizdeki diğer illerden olan Mersin, Osmaniye ve Hatay’a göre bu sezon buğday üretim alanı daha fazladır. İnşallah dekara verim miktarıda daha fazla ve bereketli olur. Buradan bir kez daha ifade etmek isterim ki üretim ne kadar önemli ise ürünün depolanması ve pazarlanmasıda bir o kadar önemlidir. Lisanslı Depolara konulan ürünler üretici ve kullanıcıları için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Borsa olarak ortağı ve acentesi olduğumuz Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB)’na kaydolanlar işlemlerini direk buradaki platform üzerinden çok rahat yapabilmektedirler. İster ekonomik kriz isterse Covid-19 pandemisi olsun üretimden ve üretmekten asla vazgeçmemeliyiz. Aksine daha mücadeleci olmalıyız.”

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Başkan Bilgiç, “İlimizde başlayan buğday hasadının üreticilerimize, sanayicilerimize ve tüm üyelerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyor, şimdiden Mübarek Ramazan Bayramımızı kutluyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.