Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, kayıt dışı işyeri çalıştıran Suriyelilerin haksız rekabete neden olduğuna dikkati çekerek, "Arapça tabelalara Türkçe standartı getirilmesiyle ilgili başlatılan çalışmayı olumlu buluyoruz. Ancak Arapça tabelayla mücadelenin yanı sıra Suriyeliler tarafından işletilen sağlıksız ve kayıt dışı işyerleriyle de mücadele edilmesini bekliyoruz" dedi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Arapça tabelalara Türkçe standartı getirilmesi ve İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı'nın, Arapça tabelaların ülke genelinde kademeli olarak kaldırılacağı yönündeki açıklamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arapça tabelaların hem Türkçe'nin yozlaşmasına hem de görüntü kirliliğine neden olduğunu dile getiren Birlik Başkanı Nihat Sözütek, uygulamayı geç kalınmış bir karar olarak niteledi. Başkan Sözütek, "Öyle mahalleler var ki Arapça tabeladan geçilmiyor. Mahalleden içeri girdiğinizde Türkiye'de misiniz, yoksa Suriye'de mi kafanız karışıyor. Bunlara bir çeki düzen verilmesi gerekiyordu. Bu bağlamda atılan adımı olumlu buluyor, İstanbul'da hayata geçirilen uygulamanın en kısa zamanda tüm Türkiye'ye yayılmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra Arapça tabela konusunda gösterilen hassasiyetin, yabancı tüm tabelalara gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"TABELALARIN DEĞİŞMESİ YETERLİ DEĞİL"
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, uygulamanın Arapça tabelayla sınırlı kalmaması, Suriyelilerin işlettiği sağlıksız ve kayıt dışı işyerleriyle ilgili de etkin bir mücadele yapılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Nihat Sözütek, "Hemen her platformda esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor, feryatlarını yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Esnafımız borç içinde. Evine ekmek götürmeyecek hale gelmiş. Siftahsız kepenk kapatan, aldığı kredi ve borçlarla ayakta durmaya çalışan esnafımız, bir yandan vergi, SGK, Bağkur primi, dükkan kirası ve yanında çalıştırdığı personelin maaşını ödemekte zorlanırken, bir yandan da kayıt dışı işyeri çalıştıran Suriyelilerle adaletsiz ve haksız bir şekilde rekabet etmek zorunda bırakılıyor. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmayan kayıt dışı işyerleri halk sağlığını tehdit ediyor. Hem vatandaşımızın sağlığının, hem de vergisini, SGK, Bağkur primlerini düzenli ödeyen, emeğiyle, varlığıyla ülkeye hizmet eden, üretim ve sağladığı istihdamla ekonomiye destek olan esnafımızın korunması ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için kayıt dışı işyerleriyle ilgili etkin bir şekilde mücadele yürütülmesini bekliyoruz. Suriyeliler başta olmak üzere yabancı uyrukluların çalıştırdığı işyerlerinin kayıt altına alınması en azından esnafımızın rekabet gücünü arttıracaktır" ifadelerini kullandı.