50 yıllık çalışma hayatında biriktirdikleriyle dinleyicilerine seslenen Konukoğlu, iş adamlarına da iş arayanlara da tavsiyelerde bulundu. İş adamlarına “Hızlı gitmeyin” uyarısı yapan Konukoğlu, gençlere de iş başvurularında nasıl davranmaları gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

 

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Adana Genç İş Adamları Derneği(AGİAD)ın davetlisi olarak Adana’ya gelen SANKO Holding’in Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Sheraton Oteli tıklım tıklım dolduran öğrenci, sanayici ve iş insanlarının oluşturduğu toplulukla karşılaştı. Konukoğlu, kürsüye çıkmadan önce Ankara’daki patlamada yaşamlarını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

 

NOYANER: EKONOMİ YENİDEN GÜNDEM OLMALI

Daha sonra ise AGİAD Başkanı Sefa Noyaner bir açış konuşması gerçekleştirdi. Noyaner, AGİAD’ın 343 üyesinin dünyanın 117 ülkesine 186 milyon dolar ihracat yaptığını ve üye işyerlerinin 4.4 milyar dolar ciro ile Adana ekonomisinin yüzde 12’sini oluşturduğuna dikkat çekti. Son aylarda Türkiye’de yaşanan terör, kurlardaki artış, ihracattaki düşüş gibi olumsuzluklara vurgu yapan Noyaner, bunların Türkiye’yi 2023 hedeflerinden uzaklaştırmaması gerektiğini söyledi. AGİAD Başkanı, “ Kurlarda ve borsada istikrar sağlamış, cari açıkla mücadele eden, istihdam ihracat ve yabancı yatırımı çekici teşvik ve destek sunan, inovasyon, arge ve markalaşma odaklı yüksek katma değerli ürünlere ağırlık verilen yeni bir döneme atılmayı bekliyoruz.2023 hedefleri için ülkemizin birinci gündem maddesinin, yeniden ekonomi olmasını istiyoruz.”dedi.

 ÇOK ÇALIŞIN, BARIŞIK OLUN

 “Ankara’daki bombalı eylemde yaşamını yitirenlere rahmet dileyerek” konuşmasına başlayan Abdulkadir Konukoğlu da hayatını, başarı öyküsünü ve deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.

 

Gençlere ve girişimcilere “Çok çalışmayı, kendileriyle barışık olmayı, hedeflerini yüksek tutarken altta kalanları da görmezlikten gelmemeyi” öğütleyen Konukoğlu, özellikle genç iş adamlarına  “Hızlı gitmeyin. Merdivenleri üçer üçer değil, birer birer çıkın. Hazmederek gidin. Hesapsız giderseniz batarsınız. “ uyarısında bulundu.

Kendisinin küçük yaşta babası tarafından “Eti senin kemiği benim” denilerek fabrika ustasına teslim edildiğini makine silmekten başlayarak işin her kademini öğrenerek yükseldiğini anlatan Konukoğlu, dürüst olmanın ise “İşin en büyük hilesi” olduğunu ifade etti.

 

FOTOKOPİ ÇEKİN, ÇAY GETİRİN

 

“Rüzgar durduysa küreklere asılmak lazım” diyerek her koşulda umutsuzluğa kapılmadan yeni arayışlarda bulunmanın önemini vurgulayan Konukoğlu, gençlere de tavsiyelerini sıraladı. Konukoğlu, “İş görüşmesine giderken moda olsa da yırtık pantolonla gitmeyin, size maaş sorduklarında yüksek maaş istemeyin. Bu tuzak bir sorudur. O işyerinde emsal çalışanlar ne maaş alıyorlarsa ona talip olduğunuzu söyleyin. Fazla maaşla işe başlarsanız sonunuz uzun olmayabilir. Göze batar, ilk fırsatta çıkarılacaklar arasında olursunuz. Çalışmaya başladığınızda ‘Ben üniversiteyi bitirdim, fotokopi çekmem, çay getirmem’ demeyin. Bir şey biliyorsanız bile aptala yatın, bilmiyorum deyin. Bırakın, üstleriniz, ustanız, şefiniz, müdürünüz size bir şeyler öğretiyor olmanın zevkini tatsın.” diye önerilerde bulundu.

BOYUMUZUN ÖLÇÜSÜNÜ ALDIK

Girişimciye, bildiği ve en başarılı olacağına inandığı işi yapmasını, işler kötüye gidiyorsa da derhal o alandan çıkmasını öneren Abdulkadir Konukoğlu, "İş hayatında duygusallığa yer yok,"dedi. Kendisinin de sonradan pişman olduğu işlere girdiğini kaydeden Konukoğlu, "Gemi işine girdik. Yat yaptık, boyumuzun ölçüsünü aldık. Sonra o işten çıktık" itirafını yaptı.

 

ADANA YENİDEN KIPIRDANIYOR

 

SANKO Holding Onursal Başkanı Konukoğlu, ekonomik anlamda eski günlerini arayan Adana’nın son yıllarda sanayisinde yeniden kıpırdanma gördüğünü ve bunun köklü bir sanayi geleneği bulunan Adana için umut verici olduğunu söyledi.

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Vali Yardımcısı Şükrü Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de izlediği toplantı Konukoğlu’nun sorularını yanıtlamasıyla devam etti.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Konukoğlu’nun söyleşisi renkli görüntülere de sahne oldu. Eski iş adamlarından Hacı Nazım Turgut, soru sorarken ayakta durmakta güçlük çekince Konukoğlu sandalye getirterek, yaşlı adamı oturttu. Adana Vali Yardımcısı Şükrü Çalık ise Konukoğlu’na yıllar önce genç bir kaymakamken birlikte çektirdikleri fotoğrafı hediye etti.

 

 Toplantı sonunda AGİAD tarafından Konukoğlu ile sponsor firmalar Abdioğulları A.Ş. ve Gündoğdu Okullarına plaket verildi.