Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur ile Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra Milli Eğitim Müdür Vekili Muharrem Gelen, Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Musa Yıldızhan’ın da katıldığı etkinlikte, Manisa ili Soma İlçesinde meydana gelen maden kazası nedeniyle müzik ve eğlence bölümleri iptal edildi.
Öğrenciler tarafından hazırlanan ürünlerin yanı sıra kara kalem resimlerin sergilendiği, geçmiş dönem mezunlarının başarılı hikayelerinin anlatıldığı etkinliğin en önemli bölümünü konuşmacı olarak Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tuzcu ve KOSGEB Adana Hizmet Müdürü Hamit Sucu’nun konuşmacı olarak katıldıkları, “Mesleki Eğitim, İstihdam ve Girişimcilik” adlı panel oluşturdu.
Panelde konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, iş piyasasında olmanın tek yolunun bir işyerinde çalışmak olmadığını ifade ederek, “Hatta daha iyisi kendi işinin sahibi olabilmektir. Siz gençler bu hayali kurmaktan sakın kaçınmayın. Bizim halkımızın girişimcilik potansiyeli batılı ülkelere kıyasla oldukça yüksektir. Batı toplumlarında kendi işini kurmak, kendi işinin sahibi olmak isteyenlerin oranıyaklaşık yüzde 10 iken, ülkemizde bu oran yüzde 50’ dir. Yani her iki kişiden biri kendi işini kurmayı istemektedir. Bu çok büyük bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğumuzu göstermektedir” diye konuştu.
Günümüz Türkiye ekonomisindeki en önemli sorunun istihdam olduğunu belirten ve bu konuda bir yarışın söz konusu olduğunu anlatan Menevşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“İş bulmak için bu denli artan bir talep varken iş arayanların kendilerinin ayırt edilmelerini sağlayacak şekilde donanım sahibi olmaları gerekmektedir.İş aramaya başlamadan önce kendi farklılıklarını keşfetmek, bunları geliştirmek rekabet ortamında bugün için bir zorunluluktur. Bu bakımdan genç arkadaşlarım, mesleklerinin yanında, yeni teknolojileri kullanma, iletişim, pazarlama araçlarını tanıma gibi destekleyici alanlarla kendilerini farklılaştırmalıdırlar. Adana Ticaret Odası sizlerin iş hayatına atılmanızda her zaman destek olacaktır.”
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsa Tuzcu da, Sanayide çalışacak elemanların öncelikle teknik resim bilgisi, iyi resim okuyabilmesi, ölçü ve toleransları iyi değerlendirmesi, ölçü aletlerini iyi kullanmayı bilmesi gerektiğini belirterek, “Eğitimde en önemli faktörlerden biri de öğretmendir. Okullardaki mesleki eğitim süreleri ve atölye çalışmaları süreleri yeterli olmayabilir. Ancak meslek dersleri ve atölye öğretmenleri okulun imkânlarını iyi bilmeli ve kullanmalıdır. Buna ilave olarak çevresindeki sanayinin olanaklarını iyi tanımalı ve staj olanaklarından öğrencilerini nasıl yararlandıracağını araştırmalıdır. Sanayicilerimizin de okulları görüp tanıması gerekir ancak sanayicinin yoğun iş yükü ve problemleri nedeniyle bunu yapma olanakları kısıtlıdır. Artık ileri teknolojiler ile çalışmak durumundayız. Bilgisayar teknolojileri her alanda kullanılması gereken bir unsur olmuştur. Dolayısıyla okullarımızdaki eğitimlerde de bu teknolojilerin öğretilmesi ve öğrencilerin yararlanması gerekir” dedi.