Adana Ticaret Borsası (ATB) 16. Olağan meclis toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, ekonomik anlamda Temmuz ayının zor geçtiğini söyleyerek “Merkez Bankasının faizleri düşürmesinin piyasalar için olumlu yansımalarını Ağustos ayında göreceğiz. Takip eden aylarda daha hareketli ve canlı geçecektir. Ayçiçeği ve mısır hasadı Adana ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır dedi. Üreticilerin girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak taban fiyatlarının biran önce açıklanmasını istedi.

“İŞ HAZIR”

Gündem gereği söz alan Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, konuşmasında “Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’nin 81 il’e yaptırdığı ’81 İl’e 81 Okul Projesi’ ile Adanaya yapılan ‘TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘ büyük kazançtır. Türkiye’de bir ilk olarak ‘Tarım ve Hayvancılık’ bölümlerini de içinde barındıran bu okul ilgili bölümleriyle, tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip bölgemizin kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılayacaktır. 24 dersliğiyle yaklaşık 600 öğrenciye eğitim verecek bu okuldan mezun olanlar anında iş sahibi olma imkanına kavuşacaktır. Her öğrencisine burs sağlanacağı gibi dışarıdan gelecekler içinde ücretsiz yurt temin edilecektir. Ben Adana ve bölge insanlarımızı okurken imkanı bol, mezun olunca işi hazır olan bu okuldan yararlanmaya çağırıyorum. Çünkü Türkiye’de tarım ve hayvancılık çok önemlidir.” diye konuştu.

“PRİMLER BAYRAMDAN ÖNCE ÖDENİRSE ÜRETİCİYE CAN SUYU OLUR”

Bilgiç, “Bölgemizdeki yağlı tohum üretimi, ayçiçeği ürünü ile önemli yer tutmaktadır. Geçen yıl yaklaşık 500 bin dekar alandaki ayçiçek ekiminden 165-170 bin ton ürün hasad edildi. Bu yıl da yüzde 15-20 gibi bir artış var. Artık bölgemizinde bir ürünü olan ayçiçeği üretimi artarak devam ediyor. Bu ürünler hem üreticisine hem bölgemize hem de Türkiye ekonomisine ciddi katma değer sağlıyor. Üretim ne kadar çok olursa devletimiz de o oranda kazanç sağlamaktadır. Ayrıca bu ürünlerde dışa bağımlılığımız azalmaktadır. Ben buradan hükümetimize seslenmek istiyorum. Yağlı tohum primlerinin ödenmeyen kısmının bayramdan önce ödenmesi üreticilerimize can suyu olur.” dedi.

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine geçildi.