Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Enstitüsü’nün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, kriz döneminde işsiz kalanların sayısı iflaslar, geçici işler ve işten çıkarmalarla 2.5 milyona ulaştı.

Aralık 2009 dönemindeki işsizlerin yüzde 20.60’ı yani 692 bin kişi işten atıldı. Bu rakama TÜİK tanımı gereğince işgücüne dahil edilmeyen ve işini kaybettiği için işgücü dışında bulunan 583 bin kişi dahil edildiğinde, işten çıkartılanların sayısı 1 milyon 274 bine ulaştı.

Umutsuzlar arttı

Buna güvencesiz çalıştığı için işsiz kalan 1 milyon 45 bin, iflas eden veya işini kapatan 282 bin kişi eklendiğinde krizde, rızası dışında işsiz kalanların sayısı 2.5 milyonu buldu.

İş bulma umudu olmayan kişi sayısının 10 yıl önce son derece azken, bugün toplam işsiz sayısına yakın bir düzeye ulaştığına dikkat çekilen araştırmada, “2004’te sayısı 1.1 milyon olan işe hazır ama iş aramayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanların sayısı, 2009 yılında 2 milyon 61’e yükseldi” denildi.

Çalışma saatleri aşağı çekilmeli

DİSK’ten yapılan açıklamada işsizliğin önlenmesi için alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı: “Herkese iş güvencesi ayrımsız bir şekilde uygulanmalı.

Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı. Kamu girişimciliği ve kamu hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı.

Çalışma saatleri aşağıya çekilmeli. Çalışma hakkı sendikal güvence altına alınmalı. Türkiye’de bulunan atıl işgücü üretici bir faaliyet içerisinde harekete geçirilmeli.”



adana haber, adana, yüreğir, karataş, adana belediyesi, çukurova, mersin, adana sohbet, adana haberler, adana tarihçesi, adana fotoğraf galerisi, adana yemekleri, adana turistik yerler, adana haber, adana sanayi, adana kobi rehberi, adana ekonomisi, adana da etkinlikler, adana rehberi, cukurova tv, aytaç durak, emctr, belediye, kobi, gökhan durak,ömer çelik, dava,mahkeme,adliye,seyhan,ceyhan,haber özel,gazeteci,basın, karaisalı haber,azim öztürk,akp,chp,mhp,seyhan,çatalan,adana demirspor,adanaspor,botaş,aski,ucuz ekmek,en ucuz su,medya,haberekstra, haberekstra.net, adana basın,çukurova gündem,çukurova güncel,adana emlak, otomobil adana,adana futbol,