Ramazan Bayramı öncesinde, milyonlarca emeklinin beklediği “İyi zam” oranı 3 Temmuz’da da gerçekleşmeyince, emeklilerin ağzının tadı kaçtı. Emekliyi hayali sükuta uğratan 4.76’lık zam oranını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek,”Beklentimizin altında bir zam verildi.” dedi.

TÜED Adana Şube Başkanı İyiyürek, zam oranının 2015’in son 6 ayının enflasyon rakamlarına göre bulunduğunu belirterek, “Ancak, 5. ayın ortalaması 5.7 idi. En azından bu oran uygulanabilirdi. Fakat, TÜİK, Haziran ayı verilerini oldukça düşük gösterince, ortaya 4.76’lık bir rakam çıktı ki, bu zam emeklinin oldukça beklentisinin altında kalmıştır. Aslında normal bir hesaplama yapılsaydı zam yüzdesi 6 olacaktı, fakat bu da uygun görülmedi.” şeklinde konuştu.

“TÜİK’E GÖREV DÜŞÜYOR”

Enflasyon oranlarını hesaplayan TÜİK’e büyük bir görev ve sorumluluk düştüğünü vurgulayan Başkan İyiyürek, “Enflasyon sepetinde emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok kalem malzemeye yapılan hesaplamalar bizim gerçeğimizi yansıtmamaktadır. TÜİK ivedilikle emekliler için bir geçim endeksi oluşturmalı ve hesaplamalarını bu endeks üzerinden yapmalıdır. Bu kalemler ayıklandıktan sonra geçim endeksi oluşturulmalıdır.” ifadesine yer verdi.

“MAKAS DAHA DA AÇILIYOR”

Başkan İyiyürek, emekliye yapılacak zammın yüzdeli olarak değil de seyyanen yapılması için yıllardır uğraş verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeni kurulacak olan koalisyon hükümetinden ilk beklentimiz, 5510 Sayılı Yasa ile zamlarımızı enflasyona endeksleyen bu uygulamanın kaldırılmasıdır. Siyasilerimizin, artık emeklilerimizin feryatlarını duymasını ve seyyanen zamların uygulanmasını istiyoruz. Yüzdeli zamlar emekliler arasındaki makasın açılmasına ve haksızlığın giderek artmasına neden olmaktadır.”