Alışverişlerde kredi kartından tek çekimle yapılan ödemelerde, işletmelerin komisyon almasının yasal olmadığının altını çizen Yıldız, bankada hesabı olanların ya da kredi kartı kullananların yılda bir kez hesap dökümü alarak kart ücreti, hesap işletim ücreti gibi ek ödemeleri takip etmesi gerektiğini vurguladı.

TELEFON ARACILIĞIYLA VERİLEN HİZMETLERE DİKKAT!

Gazetemize yaptığı açıklamada tüketicilere altın değerinde uyarılarda bulunan Tüketiciler Birliği Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız, telefon aracılığıyla alınan banka ya da GSM hizmetlerinin sakıncalarına değindi. Görüşmelerin kayıt altına alındığını ancak kayıt yapan cihazların bozulabileceğini ve ses kayıtlarının yok olabileceğine dikkati çeken Yıldız, bunun yanı sıra müşteri temsilcilerinin arayıp tüketiciden onay alarak bazı hizmetlerin devreye sokulabildiğini anımsattı. Buna karşılık tüketicinin daha sonra telefonla müşteri temsilcisini arayıp o hizmeti iptal ettiremediğinin altını çizen Yıldız, “O zaman tek taraflı bir hukuksuzluk oluyor. Çünkü her şey karşılıklıdır. Tüketiciyi arayıp onay aldıktan sonra vazgeçmeyi düşündüğünüz zaman yine telefon açıp ‘Ben vazgeçiyorum’ diyebilmelisiniz. Tüketicinin açtığı telefon da kayıt altına alınıyordur ama buna fırsat verilmiyor. Bugün bir kredi kartını telefonla iptal ettiremiyorsunuz” dedi.

ZORUNLU OLMADIKÇA İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Son dönemde oldukça rağbet gören internetten üzerinden alışverişlerin güvenli bir sistem çerçevesinde, ahlaki olarak kullanılması durumunda iyi bir alışveriş yöntemi olduğunu aktaran Yıldız, buna karşın internet ortamındaki güvenlik sorunlarının tüketici açısından ciddi tehlikeleri beraberinde getirdiğini söyledi. Yıldız, zorunlu olmadıkça internet üzerinden alışveriş yapılmaması gerektiğini belirtti.

BANKALAR’IN SMS ÜCRETİ

Bankaların verdiği hizmetlerle ilgili tüketiciyi bilgilendirme adı altında cep telefonlarına gönderdiği SMS’ler için tüketicinin rızası olmadan aldığı ücretlerin de yasaya aykırı olduğunun altını çizen Yıldız, “Eğer banka ile GSM operatörleri arasında böyle bir sözleşme varsa onlar kendi aralarında alışveriş yapabilirler. Tüketiciyi bağlayan bir yanı yoktur. Tüketicinin imzası alınmadan böyle bir hizmet için bedel tahsil edilmesi yasaya aykırıdır” diye konuştu.

KREDİ KARTINDAN TEK ÇEKİME KOMİSYON ALINAMAZ

Yürürlükteki Tüketici Yasası’na göre kredi kartından tek çekimle yapılan ödemelerin peşin hükmünde olduğunu vurgulayan Ramazan Yıldız, tek çekimle yapılan alışverişlerde işletmelerin tüketiciden komisyon ücreti almasının da yasa dışı bir durum olduğunu aktardı.


ALTIN DEĞERİNDE UYARILAR

Kredi kartına taksitlendirmelerde ise tüketicinin işletmeyle bir anlaşmasının sözkonusu olması nedeniyle komisyon alınabileceğini ifade eden Yıldız, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

“Tüketiciler kredi kartları ve banka hesaplarının mümkünse internet üzerinden hesaplarınızı işletmemeli. Alışverişlerini ya da ödemelerini birebir yapmayı tercih etmeleri daha güvenli çünkü internet ortamı şu an maalesef güvenli değil. Tüketicilerimizin eğer bankada hesabı ya da kullandığı kredi kartı varsa yılda bir defa da olsa varsa bankadan o hesapla ilgili bir döküm almalılar. Ormanları koruyalım kampanyası nedeniyle ayrıntı belgeleri internet ortamından gönderiliyor ve çoğu zaman insanlar bunları takip edemiyor. Yıllık bir döküm alındığında hangi ücretlerin ne kadar ekstrelere yansıdığı görülür. Eğer bu dökümlerin alınmasında banka zorluk çıkarıyorsa da hesaplarını kapatmalarını öneriyoruz. Çünkü bu karşılıklı bir anlaşmadır. Hesap açarken sağlanan kolaylıkların karşısında tüketicinin haklı taleplerine zorluk çıkarılıyorsa banklarını değiştirmek de en doğal hakları.”

VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ