İstanbul Divan Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, UniCredit ile 10 yıldır yarattıkları sinerji ve başarılı yönetim modeli sayesinde çok sağlam bir ortaklığa sahip olduklarını belirtti.

Koç sözlerine şöyle devam etti: “Koç Finansal Hizmetler olarak UniCredit ile ortaklığımız 2002 yılında başladı. Bu 10 yıllık başarı hikayesindeki mihenk taşının, 2006 yılında Türkiye’nin bankacılık alanındaki en köklü ve saygın kurumlarından Yapı Kredi ile iştiraklerinin satın alınması olduğunu söyleyebilirim. Finansal süpermarket konumundaki iştiraklerimizle hızlı bir atılım yapmak ve ülkemizin en iyi finansal hizmetini sunacak sinerjiyi yakalamak için attığımız bu adımın başarılı sonuçlar vermesi bizler için bugün büyük gurur vesilesidir.

Geldiğimiz noktada Koç Finansal Hizmetler; fonlama çeşitliliği, güçlü sermaye yapısı ve likiditesi ile Türkiye’nin en sağlam ve en karlı finansal kurumlarından biri olarak başarılı faaliyetlerine devam ediyor. Bu başarıda şüphesiz ortağımız UniCredit ile çıktığımız yola olan inancımız ve birbirimize olan güvenimiz ve başarılı yönetim modelimiz çok önemli bir rol oynuyor. Bu süre zarfında ortaya koyduğumuz son derece uyumlu ve başarılı işbirliğimizin eşine az rastlanır bir örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.

Koç Topluluğu olarak planlarımızı her zaman uzun vadeli bakış açısıyla ve sürdürülebilir karlı büyüme üzerine kurguluyoruz. Türkiye’nin geleceğinde ve gelişmesinde önemli rolü olacağına inandığımız Finans sektöründe liderliğe oynamak için Koç Finansal Hizmetler yapısına ciddi yatırımlar yaptık.  Bu doğrultuda Koç Finansal Hizmetler’i önümüzdeki dönemde de daha iyi noktalara taşıyacak atılımlarla ‘tartışmasız liderlik’ konumuna eriştirmeyi hedefliyoruz.”

Koç Finansal Hizmetler ortaklığının her iki sermayedar için de kendini ispatladığını belirten UniCredit CEO’su Federico Ghizzoni ise Yapı Kredi’nin hem çalışanlar, hem müşteriler, hem de Türk ekonomisi için bir başarı hikayesi oluşturduğunu söyledi. Ghizzoni; “UniCredit olarak  2002 yılında Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldığımızda, ülke ekonomisi 2000 – 2001 yıllarında yaşanan finansal krizden henüz çıkmaya başlamıştı. Bakıldığında bu yatırım hem fırsat, hem de risk içeriyordu. Ancak 10 yıl sonunda  elde edilen başarının doğru bir karar vermiş olduğumuzu gösterdiğini mutlulukla görüyorum.” dedi. Türkiye’nin kendileri açısından çok önemli bir ülke olduğunu belirten Ghizzoni, UniCredit’in konsolide kârı içinde Türkiye’nin en büyük paylardan birine sahip olduğunu belirtti.

UniCredit’in bu yıl gerçekleştirdiği sermaye artırımıyla birlikte Avrupa’nın en sağlam bankacılık gruplarından biri haline geldiğini vurgulayan Ghizzoni, Avrupa Birliği stres testlerinin de bu sonucu teyit ettiğini belirtti. Ghizzoni, Türkiye’nin büyümeyi hedefledikleri 4 kilit ülkeden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’deki varlıklarının ve gelişim planlarının Koç Holding ve Koç Finansal Hizmetler ile süreceğini belirten Ghizzoni, bu çerçevede Yapı Kredi’nin şube ağı yayılımını desteklemeye devam edeceklerini de  sözlerine ekledi.

Koç Finansal Hizmetler’in 10 yılda Türk finans sektörünün en önemli oyuncularından biri haline geldiğini belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın ise şöyle konuştu: “Koç Finansal Hizmetler’in aktif büyüklüğü 10 yıl gibi kurumların ömründe kısa sayılabilecek bir sürede  14 milyar TL’den yaklaşık 10 kat artarak 123 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu performans her yıl için ortalama yüzde %26’lık bir büyüme anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle her 4 yılda bir Koç Finansal Hizmetler’e yeni bir Koç Finansal Hizmetler eklemiş olduğumuzu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin son 10 yıldaki büyümesine paralel olarak müşteri odaklı bir anlayış izleyen Koç Finansal Hizmetler bu süreçte kredi/aktif oranını ise yüzde 33’ten yüzde 63 seviyesine çıkardı. Buna bağlı olarak maddi öz sermaye karlılığı da 10 yıllık ortalamada yüzde 23 gibi sektör ortalamasının 5 puan üzerinde gerçekleşme başarısını gösterdi. ”

Açıkalın sözlerine şöyle devam etti: “10 yılda sektörün en hızlı büyüyen finansal grubu olan KFH’nin bu başarıya ulaşmasında şüphesiz ana sermayedarlarımız Koç Holding ve UniCredit’in destekleri ve güvenleri büyük önem taşıyor. Elbette çalışanlarımızın da bu başarıdaki payı çok büyük. Bu vesileyle başta bize güvenen müşterilerimiz olmak üzere yaklaşık 18 bin çalışanımıza da KFH’nin bugünlere gelmesinde gösterdikleri emekleri için teşekkür ediyoruz.

Özellikle hedeflediğimiz alanlarda sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Koç Finansal Hizmetler olarak, müşteriyi odağa alan yaklaşımımız doğrultusunda önümüzdeki 10 yıllarda da faaliyet gösterdiğimiz her alanda iddiamızı sürdüreceğiz, müşterilerimize ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.  Hedefimiz, hem bize hem müşterilerimize hem de ülke ekonomisine odaklandığımız ve katma değer yaratan ürün ve hizmetlerde tartışmasız lider olmak.”