3 bin lira geliri olan bir vatandaş, pek çok bankaya gidip hepsinden ayrı ayrı 2-3 bin TL limitli kredi kartı alabiliyor, böylece aylık ödeme kapasitesi 3 bin TL ile sınırlı olmasına rağmen, cebinde 30 bin TL limitli 10 ayrı kartla dolaşabiliyor.

Hesabını şaşırıp borcunu ödeyemez duruma düşenler ise bir kartın borcunu diğer karttan çektiği para ile ödeyip adeta para sihirbazlığı yapıyor.

Bunu dikkate alan ekonomi yönetimi, kartta tek limit uygulaması için düğmeye bastı.

Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuyla ilgili konuştu ve “Bu uygulama doğru değil. Kredi kartında tek limit uygulamasını istiyoruz. Altyapı çalışmaları biraz zaman alacak. Ancak konuyu BDDK’ya ilettik” dedi.

Yüksek Borçlular Yandı

Söz konusu tek limit uygulaması, en çok cüzdanında birden fazla kredi kartı bulunduran ve ödeme kabiliyetini kaybettiği halde bir finansal mühendislik zekası göstererek bir kartın borcunu diğer karttan çektiği para ile ödeyenleri zorlayacak. Tek limit uygulamasının gelmesinin ardından, bu tarz hareket eden vatandaşlar, limiti aşan kredi kartlarını kullanamayacaklar. Kullanamadıkları takdirde de ya temerrüde düşecekler ya da başka bir kanaldan temin ettikleri kaynak ile kredi kartı borçlarını kapatacaklar.