Dış ticaretin geliştirilebilmesine yönelik olarak, uluslararası pazarlara açılmak ve yeni müşterilere ulaşmak isteyen firmalar açısından yararlı sonuçlar alınabilmesi amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinasyonunda, “Pazara Giriş Komitesi” çatısı  altında “Pazara Giriş Faaliyetleri Çalışma Grubu ile “Pazara Giriş Engelleri Çalışma Grubu” oluşturuldu.
Adana firmalarının konu hakkında bilgilendirilebilmesine yönelik olarak, Adana Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen toplantıda konuşan Dış Ticaret Müsteşarlığı uzmanları, önümüzdeki dönemde dış ticaretin geliştirilebilmesine yönelik önemli çalışmalara imza atılacağını vurguladılar.
İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Savaş Malkoç, küresel kriz sürecinde Türk ve dünya ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında, “DTM’nin önümüzdeki dönemdeki stratejilerini, Türk ekonomisinin önünün açılabilmesine yönelik olarak mevcut ihraç pazarlarındaki payın korunması ve alternatif pazarlara giriş imkanlarının yaratılması, bu alanda elde edilen kazanımların yeni açılım ve stratejilerle sürdürülebilir hale getirilmesi, ihracatçıların pazarlar hakkında doğru ve zamanında bilgilendirilmesi ve daha etkin pazara giriş faaliyetlerinin yapılmasının oluşturacağını” açıkladı.
Türkiye’nin ihracatının 2000-2008 yılları arasında dört kat arttığını, 2009’da ise rakamların tersine döndüğünü ve 30 milyar dolara tekabül eden yüzde 22.6’lık bir azalma yaşandığını kaydeden Savaş Malkoç, aynı dönemde dünya ekonomisinin de yüzde 23 daralmayla 2. Dünya Savaşı’ndan günümüze kadarki en yüksek küçülmeyi kaydettiğini söyledi. 
2009 yılında, Türkiye’nin 140 ülkeye yönelik ihracatında azalma, 75 ülkeye ihracatında ise artış yaşandığını vurgulayan Malkoç, Adana’nın ise aynı dönemde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 10 ilden birisi olduğunu vurguladı. Savaş Malkoç, “Küresel ekonomik krizin tüm ekonomileri değişik oranlarda etkilediği günümüzde; potansiyel arz eden yeni pazarları belirlemek ve girmek, mevcut pazarlardaki payımızı korumak, kamu ve özel sektör arasındaki bilgi akışını daha etkin hale getirmek, ihracat pazarlarında karşılaşılan sorunları hızlı ve etkin şekilde çözümlemek ve pazara giriş faaliyetlerinin koordinasyonunu, planlamasını, raporlanmasını etkin bir biçimde yerine getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Önümüzdeki dönemde, pazara giriş faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı ülkelerin tespiti amacıyla; Küresel krize rağmen ekonomik büyümesi devam eden veya dış ticaret hacminde önemli gerileme yaşanmayan ülkeler arasından, A.B.D., Ç.H.C., Rusya Federasyonu, Hindistan, Brezilya, Kanada, Polonya, Nijerya, Mısır, İran, S. Arabistan, Cezayir, Libya, Ürdün ve Katar’ın hedef ülkeler olarak belirlendiğini kaydeden Malkoç, bu 15 ülke ile ticari ilişkilerin artırılabilmesine yönelik etkin bir çalışma yürütüleceğini vurguladı.
Toplantının daha sonraki bölümlerinde konuşan DTM uzmanları Talat Kaya ve Serdar Kumbaracı ile İhracatı Geliştirme Merkezi uzmanlarından Gülsevin Onur da, dış pazarlarda karşılaşılan engellerin belirlenerek yaşanan sorunların ortadan kaldırılabilmesine yönelik çalışmalar yapılması, bu paralelde Türk dış ticaretinin geliştirilebilmesine yönelik olarak uygulamaya konulacak yeni çalışmalarla ilgili bilgi sunumunda bulundular.