Yıl başı itibariyle perakende gündeminden düşmeyen ve her gün yapılan yeni bir açıklamayla kafaları karıştıran kamuoyunda bilinen adıyla Hipermarket Yasası bu kez de tedarikçilerle hipermarketleri karşı karşıya getirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün, marketlerin pazar günleri saat 18.00'da kapanacak açıklamasının üzerinden çok uzun zaman geçmemişti ki Bakan şimdi de raf bedellerine sınırlama getirileceği açıklamasıyla yasayı yeniden gündem konusu yaptı.

Henüz yasalaşmamasına rağmen, üzerinde çalışılan maddeleriyle devamlı tartışılan yasa taslağı bu kez de 'raf bedeli' maddesiyle konuşuluyor. Büyük marketlerdeki raf bedellerinden mağdur olan tedarikçileri rahatlatacak bir madde üzerinde çalıştıklarını belirten Ergün'ün "Bir ürünün o marketteki cirosunun yüzde 2'sinden fazla raf bedeli alınamayacak" açıklaması özellikle hipermarketleri kızdırmışa benziyor. Metro Toprancı Market Genel Müdürü Hakan Ergin, yasaya girecek böyle bir maddenin hipermarketlerde sıkıntı yaratacağını ve fiyatları yukarı yönlü hareket ettireceğini ve enflasyonu tetikleyeceğini dile getirirken Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Gıda Grubu Başkanı ve Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, böyle bir maddenin serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu ve rekabeti negatif etkileyip tüketiciye de zarar vereceğini ifade etti.