Sürekli artan girdi fiyatlarına rağmen zam alamayan üreticinin hayvanlarını kesime göndermeye başlayacağını belirten Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, “Üreticinin zam talebine karşı çıkan süt sanayicisi bindiği dalı kestiğinin farkında değil. Bu durum hem süt üretimini hem de hayvancılığı vuracaktır” dedi.

Genel Müdür konseyi terk etti

 Ankara’da süt sanayicileri, üreticiler, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve akademisyenlerin katılımıyla toplanan Süt Konseyi’nde, üreticinin; bir yıldır 1.15 TL’den satılan süte zam talebi onaylanmadı. Konseyde, üreticiler girdi maliyetlerinde artışı, bu süre içinde sanayicinin kendini korumak için yüzde 10 civarında zam yaptığını ifade etmelerine rağmen zam talebi, sanayicilerin karşı çıkması nedeniyle gerçekleşmedi. Tarafların uzlaşamadığı ve zammı savunan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın terk ettiği toplantıda, konsey karar alamadan dağıldı.

Sanayici kendine zam yaptı, üreticiye karşı

Adana Çiftçiler Birliği 2.Başkanı Mutlu Doğru, Birlik adına katıldığı konseyde süt sanayicisinin, üreticinin enflasyon oranında yüzde 12’lik süt zammına karşı çıktığını belirterek, ortaya çıkan tablonun yaratacağı sakıncalara dikkat çekti. Süt sanayicisinin son bir yıl içinde kendisini korumak adına yüzde 10 civarında zam yaptığına işaret eden Doğru, “Son bir yıl içinde yem fiyatları, akaryakıt, işçilik, elektrik zamlandı. Bunlar üreticiye yeni maliyet yükleri getirdi. Ancak sanayici piyasanın yüzde 15-20 daralmasını, ihracatın durma noktasına geldiği gibi gerekçeler ileri sürerek bu zamma karşı çıktı. Sanayici kendine zam yaparken aynı orandaki bir zammı üreticiye çok görüyor. Kendileri, son tüketiciye ulaşan ürünlere yüzde 10 zam yaparken,  sütçünün ürününe zam yapmayıp ‘Pazar daraldı’ demenin hiçbir mantığı yok. “ dedi.

Hayvancılığa darbe vuracak

Süt sanayicilerinin gerekçelerinin gerçekçi olmadığını ve süt zammına karşı gerekçe gösterilemeyeceğini kaydeden Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, süte zam yapılmamasının hem süt üretimi hem de son yıllarda devlet tarafından teşvikleri artan hayvancılığa darbe vuracağını söyledi.

Türkiye’de et fiyatlarının yüksek olmasının, süte zam alamayan üreticinin ineklerini mezbahaya göndermesine neden olacağını belirten Mutlu Doğru, “Et fiyatları çok yüksek. Şu an bir ineği karkas olarak 21-22 TL’ye kestirebiliyorsunuz. Sütten kazanmayan küçük üretici ineğini kesime göndermek zorunda kalacak. Bu da hem süt üretimimizi azaltacak hem de devletin son yıllarda gelişmesi için büyük teşvikler verdiği hayvancılık sektörüne darbe indirecek.” diye konuştu.

İhracat için çalışalım

Mutlu Doğru, süt sanayicisinin olaya kısa vadeli baktığını, uzun vadede ise üreticinin sütçülükten vazgeçmesiyle hem et hem de süt sektöründe daralmalar yaşanacağını ve fiyatların öngörülenden daha fazla artacağını vurguladı.  Doğru, süt üreticileri olarak ihracatın artması için DİFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu)kaynaklı ihracat desteği verilmesi konusunda öncülük etmeye, sanayicilerimizle kol kola olmaya hazırız” ifadelerine yer verdi.