“Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçmekte olduğunu hepimiz hissetmekteyiz. Buradan çıkış için yine hepimizin gayret göstermesi gerekmektedir.” diyerek sözlerine başlayan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Türkiye’nin yıllık % 4-5 oranında sürekli bir büyüme trendinde olması çok önemli. Bu oranının gerisinde kaldığımız zaman ekonomimiz hemen olumsuz sinyal vermeye başlıyor.” dedi.

Adana Ticaret Odası’nın Ağustos ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı İsmail Acı Başkanlığında, Meclis Üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, “8-10 senede bir ekonomik durağanlık yaşayan bir ekonomiye sahip olan ülkemizin, bu durağanlığı ortadan kaldıracak reçetesi ihracattır. Ülkemize döviz girdisi sağlayacak projelerin peşinde koşmalıyız. Öncelikle döviz arzından dolayı yaşanan sıkıntıların çözümü için kafa yormalıyız. Ülkemize döviz girişi sağlamalıyız. Ülkemize döviz girişi sağlamanın farklı yollarından birisi turizm gelirleridir. Ülkemizin turizm sektöründeki gelirleri yadsınmayacak düzeydedir. Ama buradaki gelirler dönemsel olarak artmakta ve azalmaktadır. Oysa önemli olan döviz gelirlerini yıl boyuna yayabilmektir. Bu da üretmek ve ürettiğimizi ihraç etmekle mümkün olmaktadır. Maalesef ihracat rakamlarımız, tüm çabalarımıza rağmen halen yeterli düzeyde değildir. Adana olarak kritik eşik saydığımız 2 milyar doları aşmış olsak ta ben şahsen bu rakamın Adana'ya yakışmadığını düşünenlerdenim. Yatırım iştahımızı, ihracat iştahımızı birleştirmeli ve atağa geçmeliyiz. İhracat konusunda en büyük eksiklerimizden biri eğitim konusundaki zaaflarımız. İhracat alanında eğitime ülke olarak yeteri kadar önem vermediğimizi düşünüyorum. İhracatta nitelikli insan gücü kaynağımız yok denecek kadar zayıf. Bu açığı gidermeden ihracatta yükseklere çıkmak hayalden öteye geçemez. Önümüzde muhteşem bir Güney Kore örneği var. Güney Kore yıllarca Türkiye’nin gerisinde kalmış bir ülke iken şimdi bizi geçmiş ve dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır. Nasıl bizi geçti dersiniz, tabi ki eğitimle geçti. Nitelikli eleman yetiştirdi, sahaya sürdü, Ar-Ge yaptı, üretti ve tüm dünyaya sattı, başarı da böylece gelmiş oldu. Bizlerin de eğitime, Ar-Ge’ye ve üretime önem vermekten başka çıkar yolumuz yok.” ifadelerini kullandı.

Atila Menevşe konuşmasının devamında, “3.Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 4-5-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Adanamızın tanıtımı için son derece önemli olduğunu düşündüğümüz bu festivale geçtiğimiz yıllarda katılım sağlayanlar görmüştür, tam bir karnaval havasında eğlenceli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Festivalin Adana’nın turizmine ekonomisine ve markalarına inanılmaz bir katkı sunduğu düşüncesindeyim. 3 gün boyunca büyük bir coşkunun şehre hâkim olması bizler için büyük bir kazanım. Otellerin şimdiden rezervasyonlara cevap veremez hale gelmesi, hizmet sektörü başta olmak üzere onlarca sektöre katma değer sunacaktır. Bu etkinlik sayesinde 3 gün boyunca ulusal basında Adana'nın gündemden düşmemesi, etkinlik takviminden sonra da sürekli basında yer alması maddi olarak değeri ölçülemeyecek bir PR çalışması olacaktır. Festivalin Adanamız için başarılı geçmesini temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamlamasının ardından toplantının diğer gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Yeni hizmet binası inşaatının; ihale ve yapım süreci ile ilgili olarak Meclis üyelerine detaylı bilgilendirmelerin yapıldığı toplantı, olağan gündem maddeleri ile ilgili alınan kararların oylanmasının ardından sona erdi.