Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, portakal balı olarak da bilinen Narenciye Balında sadece Adanalı Arı yetiştiricilerinin üretiminin 100 tonu bulduğunu söyledi.  Birlik Başkanı Otlu, “Hava şartlarının uygun olması, Arıların iyi gelişmesi ve üyelerimizin birliğimizin uyarılarını dikkate alması sonucu, üretici emeğinin karşılığını aldı” dedi.  

NARENCİYE BALI, C VİTAMİNİ DEPOSU

Narenciye Balının özellikle yöre halkı tarafından tercih edildiğini ifade eden Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu,”Narenciye balı başta Adana olmak üzere narenciyenin bol olduğu kentlerde üretilmektedir. Besin değeri olarak diğer ballara göre daha zengindir. Narenciye balı C vitamini deposudur.  Narenciye Balı sadece İlkbahar’da üretilen turfanda bir baldır” dedi.

Narenciye Balının birçok özelliği olduğunu belirten Otlu şunları söyledi;

“Narenciye Balı Akdeniz yöresine özgü bir baldır. Narenciye ağaçları Nisan ayında çiçeklenir, meyve kabuklarında eterik yağ vardır. Narenciye ağaçlarından gelen nektar akışı üç hafta kadar sürer ve bol miktarda olur. Narenciye balının yüksek düzeyde kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği saptanmıştır. Narenciye Balı açık sarı renkte ve akışkandır. Ağaçlarına özgü rayiha ve seçkin lezzeti vardır, bol miktarda C vitamini içerir. Karaciğere olan olumlu etkisi bilinmektedir. Uzmanlar tıbbi açıdan da narenciye balına önem verilmesi gerektiğini kaydetmektedirler. Sinir yatıştırıcı, kramp çözücü özellikleri nedeni ile sinir hastalıklarında kullanılır”

Vatandaşın bal alırken seçici olması konusunda da uyaran Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, “Tüketici balı, bildiği üreticilerden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim izni almış işletmelerden alabileceği gibi, marketlerde; üzerinde üretim izni ile birlikte üretim ve son kullanma tarihi belirtilmiş markalı ürünleri alabilir” dedi.