Yaş sebze meyve ihracatında en önemli gurubu narenciyenin oluşturduğuna dikkat çeken İncefikir,  "Narenciye üretiminin devamlılığının ihracata bağlı olduğu unutulmamalıdır. İhracat iadelerinin zamanında ödenmesi yanında ilaçlama, depolama, ambalajlama ve nakliye giderlerine destek verilmelidir" dedi.

FİYATLAR DAHA DA İYİ OLACAK

Narenciye fiyatlarının sezonun ortalarına geldiğimiz bugünlerde üreticiyi memnun ettiğini belirten İncefikir, "Şu günlerde fiyatlar üretici açısından iyi seyrediyor, bu fiyatların ay sonuna doğru daha da yükseleceğini biliyoruz.  Narenciyede fiyatlar iyi daha da iyi olacak, zira yılbaşı öncesinde yurtdışı talebinin artacağı, bununda fiyatlara yansıyacağını tahmin ediyoruz. Üreticinin pazar sorunu problemlerinin çözümü bakımından, üretici birlikleri finansman bakımından güçlendirilerek daha aktif hale gelmeleri sağlanmalı" diye konuştu.

1.7 MİLYON TONUNU İHRAÇ EDİYORUZ

Geçmişte Kuzey Irak'a giden TIR'lardan 1500 dolar para alındığını, merkezi hükümetin sınır kapılarını devralmasıyla birlikte bu ücretin artık ödenmediğini ifade eden İncefikir, "Gündemde olan Güneye yeni bir kapı açılması ile pazarın geçmişten çok daha iyi olacağını, düşünülenin tam tersine ihracatta Irak, Rusya'dan sonra en önemli pazar konumuna gelecek. 4.3 milyon tonluk üretimin 1,7 milyon tonunu ihraç ediyoruz. İhracatımızı artırmakla birlikte narenciye konusunda yapılacak tanıtım çalışmaları ile iç tüketimimizi de artırmalıyız.

ARGE çalışmalarına ağırlık verilerek pazar talebine uygun çeşitler geliştirilmeli ve sezon yılın boş geçen aylarına dağıtılmalı. Geliştirilen yeni çeşitlerle birlikte yayım faaliyetlerine önem verilerek marka oluşturulmalı."