TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, kent ekonomilerinin kadının iş hayatında yer almasıyla büyüyebileceğini, bu süreci hızlandırmanın bir yolunun da meslek odalarının meclisinde daha fazla kadın temsili olacağını söyledi. Şirketlerdeki mevcut erkek egemen yapıyla kadınların meslek odalarına seçilebilmelerinin güç olduğuna dikkat çeken Özden, TOBB il kadın girişimciler icra kurulu üyelerini meslek odalarının meclislerine doğrudan üye kabul ederek bu alanda kadın temsilinin sağlanabileceğini kaydetti.

TEMSİL GÜCÜ ARTABİLİR

Çağ Üniversitesi, Adana Sanayi Odası ve TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu’nun işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Liderliğin ve Girişimciliğin Altın Kodları’ konulu iki günlük eğitim programının açılışında konuşan Esra Özden,, oda ve borsalarda çok az sayıda  kadın meclis üyesinin bulunduğunu, bunun günümüz Türkiye’sine yakışmadığını vurguladı. Özden, “TOBB yönetmeliğinde gerçekleştirilecek küçük bir düzenlemeyle iş dünyasında kadının temsil gücünü artırabiliriz. Bu durum kentlere ve ekonomilerine kadın elinin değmesini sağlar. Örneğin, 48 sandalyenin yer aldığı Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) bir tek kadın sanayici yok. Bu Adana’da kadın sanayicimizin olmadığı anlamına gelmiyor. Ama oy veren şirketler erkek egemen. Dolayısıyla kadınların bu mecliste yer bulabilmesi zor. Oysa benim icra kurulumda ADASO’dan 2 değerli arkadaşım var. Onlar aynı zamanda ADASO’nun meclis üyesi olsa, 48 erkek meclis üyesiyle birlikte bu kentin sanayisinin gelişim kararlarına fikir sunsa dünyanın sonu olmaz, bilakis çok yararlı olur” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU’NA ANLATILACAK

Esra Özden, ‘Oda ve Borsa Meclislerinde daha fazla kadın üye’ formüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile paylaşacaklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu’nun kadının iş hayatına katılımı konusunda reform niteliğinde çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Özden, “Kendilerinin adı TOBB tarihine kadın girişimciler kurulunun kurulmasını sağlayan başkan olarak geçti. O, her fırsatta ‘Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecekse, bu ancak kadınların iş hayatında yeterince yer alırsa gerçekleşebilecek’ önerisini her fırsatta yineliyor. 81 kentte kadın girişimciler kurulu kuruldu. Bizler seçimlerle görev aldık ancak bu değerli kurullar karar alma mekanizmasına dahil edilmezse çok bir önem taşımayacak. Önümüzdeki günlerde katılacağımız TOBB Genel Kurulu’nda görüşme imkanı bulabileceğim Sayın Hisarcıklıoğlu’ndan bu önerimize destek isteyeceğim. Olumlu yanıt alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu. Özden, önerilerine 81 kentin kadın girişimciler kurullarından ve Türkiye’deki her oda ve borsa yöneticilerinden destek bulacaklarına inandıklarını da sözlerine ekledi.