Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, sanayicilerin kamu kurumlarının temsilcilerine talepleri ya da varsa problemlerini iletmek üzere yeni bir uygulama başlattı.Bu uygulama kapsamında, her ay bir kamu kurumunun temsilcisi OSB yönetim kurulu toplantısına konuk edilerek, sanayicilerden gelen soru, öneri, sorun ya da talepler iletiliyor.

 

Hangi kurum temsilcisinin yönetim kuruluna davet edileceği ise günler öncesinden OSB'de faaliyet gösteren tüm sanayicilere yazılı olarak duyuruluyor. Bu duyuruda, sanayicilerin o kurum ile ilgili tüm beklentileri, soruları, varsa sorunları ya da önerilerinin bulunup bulunmadığı soruluyor. Sanayicilerin ilettikleri tüm konular ilgili kurum temsilcisine aktarılarak, yanıtları aranıyor. Alınan sonuçlar ise talebi ya da sorunu yönelten sanayiciye iletiliyor.

Uygulamanın ilk konuğu olan Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, OSB Yönetim Kurulundan, bölgede faaliyet gösteren firmaların vergi daireleriyle ilgili talep ve önerilerini dinledi.

OSB Başkanı Bekir Sütcü, bu uygulamadaki amaçlarının sanayicilerin işini kolaylaştırmak, zaman kaybınıönlemek ve varsa sorunlarına daha hızlıve birinci elden çözüm bulmak olduğunu belirtti.

Sütcü, sanayicilerin ilettikleri konuları kurum temsilcilerine iletmekle kalmayıp takibini sağladıklarını, bunun sonucunda kendilerine ulaşan bilgileri ise yine sanayicilerle paylaştıklarını kaydetti.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ise OSB'nin bu uygulamasını son derece yerinde bir karar olarak değerlendirdiğini söyledi. Aksoy, ''Bizlerin ya da sanayicilerimizin işlerinin yoğunluğu nedeniyle sık sık bir araya gelmemiz elbette güç oluyor. Bu uygulamayla kendimizi tüm sanayicilere ulaşmış, onları dinlemiş sayıyoruz'' dedi.

Vergi dairesi başkanlığı olarak tüm denetimlerde bilgilendirmeyi öncelikle amaç edindiklerini belirten Aksoy, ''Çünkü, zaman zaman bilerek yapılmış hatalar olmasa da mevzuatın tam anlaşılamamasından ya da uygulamadan kaynaklanan sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Biz bu durumda öncelikle mükellefi bilgilendirmeye önem veriyoruz'' diye konuştu.

Aksoy, bu toplantının ardından kendisine iletilen konularla ilgili AOSB başkanlığına gönderdiği yazıda, ''OSB içinde faaliyet gösteren firmaların mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlarını, konu ile ilgili öneri ve taleplerini inceleyerek kapsamlı bir çalışma başlattık'' ifadelerine yer verdi.

Aksoy, şöyle devam etti:

''Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerindeki tevkifatın nakden veya mahsuben iade işlemlerinin geciktiği tarafımıza bildirilmişti. Söz konusu iade işlemlerinin Maliye Bakanlığınca çıkarılan KDV tebliğlerindeki belirlemelere ve vergi incelemesi sonucuna göre yerine getirilmesi gerekmektedir. Vergi inceleme raporlarının başkanlığımıza intikalinden sonra iade işlemi yapılmaktadır. KDV iadeleri de, iadeye esas belgelerin vergi dairesine eksiksiz olarak verilmesi halinde kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.

Aksoy, Aksa Gaz’a ödenen doğalgaz borçları ile ilgili yöneltilen bir soruya da şu yanıtı verdi:

''KDV iade alacaklarından mahsubun yapılması için talep gönderildi. Fakat bu işlem KDV Kanununun 29’uncu maddesine göre yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait olan kuruluşlardan temin edilen elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubu mümkündür. Ancak yasal düzenleme yapılırsa bu kapsam dışındaki işletmelere KDV iadelerinin mahsubu mümkün olabilir.''

Aksoy, sanayicilerin Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı birimlerdeki işlemlerinde ortaya çıkan sorunların çözümüne hassasiyetle yaklaştıklarını da vurguladı.

Bu arada, toplantıya, öneri ya da talep gönderen firmalarla ayrı ayrı görüşülerek yönelttikleri sorularla ilgili daha detaylı bilgi verileceği kaydedildi.