Özbekistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhratjon M. Yigitaliev ile Konsolos Otabek D. Turaev, Adana ile daha fazla ticaret, işbirliği ve yatırım yapmak istediklerini belirterek, “Bir an önce karşılıklı iş heyetleri düzenleyerek iki ülkenin tarihten gelen bağlarını işbirliğine dönüştürmek amacındayız” dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Shukhratjon M. Yigitaliev ile Konsolos Otabek D. Turaev, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe’yi ziyaret ederek yatırım ve işbirliğinin artırılması için görüş alış verişinde bulundular. ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Şahbaz ile Muzaffer Emin Yumuşak’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Alim Koçer’in de katıldığı ziyarette, Adana ile Özbekistan arasındaki yakınlığın ticaret hacmine yansıtılması için daha fazla çalışma yapılması görüşü benimsendi.

Müsteşar Shukhratjon M. Yigitaliev ile Konsolos Otabek D. Turaev, Özbekistan’ın yabancı yatırımcılar için cazip teşvikler uyguladığını, bundan özellikle Türkiye ve Adana’nın yararlanması gerektiğini vurgulayarak, “Özbekistan üzerinden büyük pazarlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 32 milyonu aşkın nüfusumuzla önemli bir pazar olduğumuza inanıyorum. Ayrıca, Özbekistan 11 BDT ülkesine gümrüksüz ürün geçirme olanağına sahip. Sizlerle ticaretimizi artırıp, yatırım ve işbirliğine dönüştürmek istiyoruz. Bunun için her türlü imkanımız var” dediler.

ATO Başkanı Atila Menevşe de, Özbekistan’la olan tarihsel bağları işbirliğine dönüştürmek için hazır olduklarını ifade ederek, “Bunun çin öncelikle iş insanlarını hem Özbekistan’da, hem de burada bir araya getirmeliyiz. Çünkü ticaretin kökeninde tanışmak yatıyor. Adana olarak Özbekistan’a pozitif ayrımcılık yapmaya hazırız. Adana’nın sanayi deneyiminden mutlaka yararlanmanız gerektiğini düşünüyorum. Var olan mevcut ilişkilerimizi ticaret ve işbirliğine dönüştürmememiz için hiç bir neden yok” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Müsteşar Shukhratjon M. Yigitaliev ile Atila Menevşe, günün anısına birbirlerine Adana ve Özbekistan’ı simgeleyen hediyeler sundular.