Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, son 15 yılda küresel rekabet ortamında ileri teknoloji ile fabrikaların kurulması sonucu, Adana sanayisinin sağlıklı yapılanma ve büyüme dönemi yaşadığını söyledi.

ADASO Başkanı Ümit Özgümüş,  Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Vali İlhan Atış, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi’nin de katıldığı konferansta “Adana’nın Sosyo-Ekonomik Geçmişi ve Bugünü”nü anlattı. Özgümüş, sanayi ve tarımda kolay paraların kazanıldığı, korumacı politikaların uygulandığı 1950-1980 döneminin artık gerilerde kaldığını, dışa bağımlı ve devlet tarafından korunan sanayileşme sürecinin Adana’nın zenginliği olarak anılmasının yanlış olduğunu belirtti.

Zenginliğin 300 bin nüfuslu kentte sadece 100 ailenin elinde olduğunu, diğerlerinin ise Hanımın Çiftliği dizisindeki gibi teneke mahallelerde yaşadığını, ırgatlık, marabalık ve işçilik yaptığını vurgulayan Özgümüş,  “Aslında övünülecek bir dönem değil. Ama şimdi bu işi bilmeyenler, gerçeği görmeyenler ağlıyor, bir avuç insanın pavyonlarda şarkıcı, dansöz zengin ettiği dönemle övünüyor” diye yakındı.

Özgümüş, 1980’de dışa açık büyüme modeline geçilmesiyle Adana sanayisinde duraklama dönemi başladığını,  küresel rekabete hazırlanan firmaların ayakta kaldığını,  teknolojiye yatırım yapmayan işletmelerin ise kapandığını bildirdi.

Adana’da OSB’nin devreye girmesiyle 1996 yılından sonra dünya ile rekabet edebilecek kapasitede ileri teknoloji ile modern fabrikaların kurulduğunu vurgulayan Özgümüş, kent ekonomisinin omurgasını oluşturan orta boy işletmelerin kurulmasıyla sağlıklı sanayileşmenin sürecinin başladığını belirtti. Özgümüş, küçük ve orta boyla başlayan bu işletmelerden 22’sinin geçen yıl “Türkiye’nin Birinci 500 ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” arasına girdiğini ifade etti.

Özgümüş, “Bizim beklediğimiz, özlediğimiz, aslında Adana’da övünülecek dönem şimdi yaşanıyor. Çünkü kent ekonomisi orta boy işletmelerle sağlamlaşmaya başladı. Ayrıca tarımda önemli gelişmeler yaşanıyor. Sebze, meyve gibi katma değeri yüksek ürünlerde önemli üretim artışı olduğu gibi mısır, buğday gibi ürünlerin verimliliğinde Avrupa ülkelerinin üzerine çıkılmış durumda. Önümüzdeki süreçte Adana’nın çok daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum” dedi.

MİLLİ SERMAYE YARATILAMADI

ADASO Başkanı Ümit Özgümüş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ekonomik bağımsızlık olmadan Cumhuriyet’in kurulamayacağını ve sürdürülemeyeceğini gördüğü için İzmir İktisat Kongresi’ni topladığını, milli sermayenin yaratılması amacıyla sanayi planları hazırladığını belirtti.

Birinci sanayi planının 1933-1938 döneminde uygulandığını ve Cumhuriyet döneminde bir daha erişilemeyen yüzde 9.6 büyüme gerçekleştiğini belirten Özgümüş, ikinci sanayi planının 2. Dünya Savaşı nedeniyle uygulanamadığını, sonrasında ise ABD’nin Marshall planı ile hem siyaset, hem ekonomik açıdan bağımlı bir yapı oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı.

 

Planlı dönemlerin ortadan kaldırıldığını ifade eden Özgümüş, milli sermaye yerine kendi iç dinamiği gelişmeyen, dışarıdan gelen yabancı sermaye ile büyüyebilen dışa bağımlı sermaye oluşturulduğunu, Türk sanayisinin hala bu durumdan kurtulamadığını kaydetti.