Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), doların 13 lirayı bulduğu tarihi günde Adana’da ekonomiyi masaya yatırdı. Çukurova GİAD’ın ‘Bilgi Güçtür Toplantıları’ Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın katılımıyla yapıldı. Sheraton Adana’daki toplantıda ‘Dünya-Türkiye Ekonomisi ve Kripto Paralar’ konusu ele alındı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle başlayan toplantının açış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, öngörülerin alt üst olduğu günler yaşandığını belirterek, “Önümüzü görmenin mümkün olmadığı, ekonomi ve ticaretin içerisinde bulunduğu durumu anlatmanın mümkün olmadığı günler yaşıyoruz. Bulanık suda balık avlıyoruz söylemini bile arıyoruz. Dövizdeki tarihi hareketlenmenin yaşandığı gün aramızda bulunan Özgür hocamıza bilgileri için teşekkür ederiz” dedi.

DESTANSI KUTLAMAYA 5 OCAK FİLMİ

30 yıllık dernek olarak Adana için, Adana’ya katkı koymak için her cephede savaştıklarını vurgulayan Sakarya, Adana’nın en aktif sivil toplum örgütü olmanın sorumluluğuyla pandemi döneminde de boş durmayıp, Çukurova GİAD binasını inşa ettiklerini kaydetti. “Adana’ya hizmet binası” olarak nitelendirdikleri bu tesisin açılışını Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü olan 5 Ocak 2022 tarihinde yapmayı planladıklarını bildiren Sakarya, “Bu yıl 5 Ocak’ı pandeminin gölgesinde çok buruk kutlamıştık. O gün yaptığım açıklamalarda Adana’nın 100’üncü yılını destansı şekilde kutlamamız gerektiğini dile getirmiş, Adana’yı seven herkesin bu konuda bir şey yapması gerektiğini söylemiştim. Biz de Çukurova GİAD olarak Atatürk’ün ilk teşebbüs hissinin uyandığı Adana’mız için 5 Ocak filmi yaptık. 8 aydır devam eden çalışmalarda büyük bölümü tamamlanan filmimiz 1-5 Ocak 2022 tarihlerinde seçimsiz olarak sosyal medyada tüm Türkiye’de paylaşılacak. Destansı kutlamalara destansı katkı yapmak için 5 Ocak’ta da tüm televizyon kanallarında bu filmi tüm Türkiye’ye izleteceğiz” dedi. Başkan Sakarya’nın konuşmasının ardından Adana’nın Kurtuluş Günü’nde tüm televizyonlarda yayınlanacak filmin ilk gösterimi de yapıldı.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, günümüz dünyasında küresel ekonomide tüm ülkelerin asla bağımsız olmadıklarını, her alanda başarılı olmak ve her türlü olumsuzluğa karşı  ülke olarak güçlü durmak gerektiğini bildirdi. Faizin müdahaleyle indirilmesi durumunda dövizin yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, kendisinin düşük faize karşı olmadığını, ancak, faizlerin piyasa şartlarıyla düşmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Benim faizin düşmesini istememem için deli olmam lazım. Kim istemez ki faizin düşmesini. Bankalar da ister. Düşük faizde bankaların karı daha fazla artar çünkü. Yüksek faiz beladır. Adamın ciğerini söker. Yüksek faiz sonuçtur, bir şeyin sonucudur. Yüksek faiz yüksek ateş gibidir. Bir insan ateşi sever mi? Ateşin çıkınca halsiz olursun, yürüyemezsin. Ateş de bir virüsün sonucudur. Vücuda virüs, bakteri girer ateş artar. Ateşini ölçtün 39,5. Düşmesini söyleyince düşer mi? Piyasa faizini de kimse düşüremez. O sonuçtur çünkü. Faizin enflasyonun nedeni olduğunu düşünüyorsanız yarın faizi sıfıra indirelim. Piyasa faizini indirmenin yolu elbette var. Türkiye’ye yabancı yatırımcı gelmesi. 2002-2008’de neden indi faiz? Çünkü o dönemde çok iyi yatırımcı geldi, dolar girdi Türkiye’ye. Türkiye reform yapıyordu. İnanç olduğu için yatırımcı geldi. Öyle olunca daha az faizle yatırımcı ülkemize çekildi. Faizi geçici olarak değil kalıcı olarak indirmenin yolu ülkeye yatırımcı çekmektir. Ülkeye dolar çekmektir. Dünya devi olmanın tek yolu var. İşindeki en iyi insanlarla çalışacaksın. Din, dil, ırk, köken bakmayacaksın. Alevi, Sünni, Çerkez, Arap, Kürt, doğulu, batılı, başı açık-kapalı bakmayacaksın. Zenginlik böyle gelir. İşi bilene vereceğiz. Her anlamda bir işi kim en iyi yapıyorsa ona vereceğiz. Dünya çapındaki insanlarla çalışacağız. Türkiye’nin kurtuluşu liyakata dönüş ve birbirimizi kırmamamız. Ayrımcılık yapmayacağız. Herkes kendinin doğru olduğunu düşünüyor. Öyle düşünebilirsin ama karşı tarafı da kabullenmek zorundasın. Kabullenirsek hepimiz zengin olacağız.”

Başkan Sakarya, günün anısına Prof. Dr. Özgür Demirtaş’a plaket vererek teşekkür etti. Toplantıyı, ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana HSOSB Başkanı Bekir Sütcü, AYAMDER Başkanı Nadir Vurankaya, Kızılay Başkanı Ramazan Saygılı, Çukurova GİAD üyeleri, Çukurova GİAD Kadın Platformu üyeleri, 3 kez yapılan ve pandemi nedeniyle ara verilen Çukurova GİAD Akademi’den mezun olan öğrencilerle yaklaşık 500 izledi.