Çalışkan, yaptığı açıklamada, Çukurova lif pamuğunun borsalarda 2 lira 70, Şanlıurfa lif pamuğunun ise 2 lira 80 kuruştan işlem gördüğünü belirterek, fiyatların son bir yılda ortalama yüzde 50 arttığını kaydetti.

Lif pamukta fiyatların önümüzdeki dönemde daha da yükselmesinin beklendiğini ifade eden Çalışkan, bu durumun pamuk ekim sezonu öncesinde kararsızlık içinde olan üreticiye bir ışık tutabileceğini söyledi.

Çukurova Bölgesi´nde bir dönem 300 bin hektar alanda pamuk ekildiğini ve 500 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını, son yıllarda ise üretimin 45 bin hektara kadar gerilediğini hatırlatan Çalışkan, "Pamuk fiyatlarındaki yükseliş yeni sezonda ne ekeyim diye düşünen üreticinin kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır. Zira kütlü pamuğun fiyatı lif pamuktaki yükselişe paralel olarak 1 lira 15 kuruş düzeyinde olabilir. Pamuk fiyatlarının artması üreticimiz açısından olumlu bir gelişmedir. Piyasadaki gidişat bu yıl pamuk eken üreticinin kazanacağını gösteriyor. Ülkemiz ekonomisinin can
damarı olan tekstil sektörünün temel hammaddesi pamuğun ekim alanı iyi fiyat ve iyi prim verilmesiyle önümüzdeki yıllarda Çukurova Bölgesi´nde artacaktır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı daha önce 2010 yılı Tarımsal Destekleme Miktarları´nda sertifikalı pamuk kullanan üreticilere 42 kuruş prim verileceğini açıklamıştı. Havza Bazlı Destekleme Modeli´nde ise Çukurova Bölgesi´nde desteklenecek ürünler arasında yer alan pamuk Adana´da 2009´da 44 bin hektara ekildi ve üretim 263 bin ton olarak gerçekleşti. Adana Ticaret Borsası´nda ise geçen yıl 60 bin ton lif pamuk işlem gördü.