Bal, pamuk ekim alanlarının bu yıl yüzde 10-15 artmasını beklediklerini ifade ederken, ATB Başkanı Çalışkan ise pamuğun stratejik bir ürün olarak borsa için de çok önemli olduğunu, artan fiyatların bu yıl ekim alanına olumlu yansımasını beklediklerini söyledi.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurahman Bal, Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem Bayar, İsmail Yıldırım, Ahmet Aykan ve Denetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Ayhan ile birlikte Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan’ı ziyaret etti. Ziyarette ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Rende Şendağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Bağış, Sabahattin Yumuşak, Meclis Başkan Vekili Faruk Canatar, Meclis Üyesi Fatih Doğan, Genel Sekreter Mustafa Hızlı da hazır bulundu.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli’nde pamuğun Çukurova Bölgesi’nde desteklenecek ürünler arasında yer aldığını hatırlatarak artan fiyatlarla birlikte bu yıl ekim alanında bir artış beklediklerini ifade etti. Lif pamuk fiyatının 3 TL’yi geçtiğini, bu durumun kütlü pamuğa da olumlu yansıyacağını kaydeden Çalışkan, “Kütlü pamuk fiyatının en az 1 TL 10 kuruş olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu rakam üretici açısından çok iyi bir rakam. Pamuk fiyatları dönem dönem artış gösteriyor. Geçmişte de 2 dolar düzeyine çıkmıştı. Bugün de iki dolara gelmiş ve geçme aşamasında. Pamuk hasat döneminde fiyatlar belli bir düzeyde kendine yer bulacaktır.”dedi. Pamuğun tekstilin hammaddesi olduğunu, üretim olmasa bile ithalatla ihtiyacın karşılanabileceğini belirten Çalışkan, “Ancak sanayicinin hammaddeyi bulmada zorlanmaması gerekir. Pamuk üretiminden üretici günden güne kaçsa da pamuk tarla bitkileri içinde hala getirisi yüksek bir üründür. Bir dekardan elde edilen pamuk ekonomiye 400 dolar katkı sağlarken mısır 250 dolar civarında katkı sağlamaktadır.”diye konuştu. Çukobirlik’in borsanın göz bebeği olduğunu da ifade eden Çalışkan, Çukobirlik’in de satışlarını borsa ortamında yapmasını istedi.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurahman Bal ise pamuk üretiminin bu yıl yüzde 10 ile 15 artmasını beklediklerini ifade ederek pamuk üretiminden kaçan üreticilerin tekrar pamuk üretimine dönmekte zorlandığına değindi. Çukurova Bölgesi’nde pamuk üretiminin yüzde 50 artması durumunda bile mısır ekim alanlarının bu durumdan en fazla yüzde 10 azalma şeklinde olumsuz etkileneceğini kaydeden Bal, pamuk satışlarını borsada yapma arzusunda olduklarını, borsanın işleyişinden memnun olduklarını söyledi. Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin de pamuğun tarımsal istihdamdaki önemine dikkat çekerek Adana bölgesinde işsizliğin artmasında pamuk ekim alanlarının azalmasının da etkili olduğunu vurguladı. Şahin, mısırın Türkiye’nin farklı coğrafyalarında üretilebilecek ürün olmasına rağmen pamuğun sadece birkaç coğrafyada üretilebildiğine de dikkat çekti.

Ziyarette Çalışkan ve Bal diğer tarımsal ürünler konusunda da fikir alışverişinde bulundu.