Adana Ticaret Odası Meclis salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, dünyada gelişen önemli pazarlar arasında yer alan, jeo-stratejik önemi, nitelikli işgücü, altyapı olanakları ile önemli bir ticaret ve ulaşım bağlantı koridoru olarak yükselen Türkiye’nin, dinamik bir iç pazar, serbest ticaret ve yatırım ortamı sunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Türkiye, AB ile ilişkilerinin yanı sıra, başta Balkan ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere tarihi ve kültürel ilişkileri ile çevre pazarları bakımından da önemli bir çekim merkezi oluşturmaktadır. Bu kapsamda Polonya’yı dinamik ekonomimiz nedeniyle karşılıklı ticaretin büyük boyutlara ulaşabileceği bir ülke olarak değerlendirdiğimi vurgulamak istiyorum. Odamız, son yıllarda sergilediği performansla "Kent ekonomisine yön veren; üyelerinin ve şehrin ekonomik potansiyelini en iyi şekilde kullanan, yeni yatırım ve istihdam alanlarının yaratılması çabasında yoğunlaşan bir kurum" olma yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Adana Ticaret Odası olarak, bölgemizin uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi ve en iyi şekilde değerlendirilmesi için yoğun çaba harcamaktayız. Odamız, 2000 yılından bu yana, Avrupa Birliği Türkiye  Delegasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) faaliyetlerinin yanı sıra, bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Avrupa İşletmeler Ağı ve ABİGEM ile birçok proje ve programa katılım sağlamış ve birçok kaynaktan projeler kanalıyla bölgemize ve ülkemize fon sağlamıştır. Bu fonlar sayesinde hem Odamızın kurumsal kapasitesini artırmış, hem de işletmelerimizin uluslararası pazarlara açılabilmesi için destek ve yeni hizmetler yaratılmıştır. Bölgemiz tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji potansiyeli, iklim koşulları  gibi konularda Türkiye genelinde avantajlı bir yapıya  sahiptir. Bu yapının, bölgemizin Polonya ile ticari işbirliğine olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Karşılıklı ilişkilerimizi geliştirip güçlendirerek ticari işbirliğimizi daha iyi boyutlara taşıyabileceğimize inanıyorum.”
Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Geliştirme Bölümü I. Müsteşarı Witold Prandota da yaptığı sunumda, Polonya’nın ekonomik yapısına ilişkin bilgiler verdi.
Türkiye ve Polonya'nın genç nüfusu, ekonomisi, dış ticaret ile yatırım teşvikleri konusunda birbiriyle benzerlik gösterdiğini belirten Müsteşar Witold Prandota, ''Polonya; enflasyon, faizler, vergiler, nitelikli işgücü maliyetlerinin düşük olması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Uluslararası şirketler, sizlerden aldıkları tarım ürünlerini, otomotiv yan sanayi ürünlerini Polonya'da tekrar işleyip yine size satıyor. Türkler, Polonya'da inşaat ve emlak ağırlıklı faaliyet gösterirken, Polonya firmaları Türkiye'de otomotiv ve enerjiden tarıma, hatta oyuncağa kadar değişik sektörlerde yatırım yapıyor. Yani iki ülkenin birbirleriyle iş imkanları henüz tam olarak algılanamamış. Küresel kriz ışığında yeni ve alternatif iş imkanlarını bulup geliştirerek birbirimize iyi partner olabiliriz'' dedi.
Sunumunda, Polonya’nın otomotiv, elektrik ve elektronik sektörleri, yazılım, gıda, hizmet sektörü, makine ve ekipmanları, finansal aracılık, işlenmiş metaller ve plastik parçalar branşlarında hızlı ilerlemeler kaydettiğine de işaret eden Witold Prandota, “Polonya, özellikle AB’nin gelecek dönem finansal gelişim bölgeleri, ulaşım altyapısı, lojistiği, kültürel yeteneği ve coğrafi pazar yönünden büyük bölgelere giriş için stratejik konumuyla Avrupa’nın adeta kalbinde yer alıyor. Polonya olağanüstü ticaret ve yatırım imkanları sunuyor. Avrupa Birliği ve NATO’nun en büyük üyelerinden biri olan Polonya uluslararası ticarette de Türkiye için güvenilir bir iş ortağıdır. Ülkemiz stratejik konumu itibariyle AB’nin özellikle Rusya ve Ukrayna gibi Türk şirketlerinin de aktif olduğu daha doğudaki ülkelerle olan ticaretinde geçiş noktası olarak önemli rol oynuyor. Polonya’da dış yatırımcılara da önemli kolaylıklar ve destekler sağlanıyor. Bu yatırım ve işbirliği imkanlarının ışığında Türk yatırımcıları Polonya’ya bekliyoruz” diye konuştu.