Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD) Başkanı Aydın Bahar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Günay Güneş, Sakarya Makine İmalat Birliği Başkanı Metin Kar ile SASİAD üyeleri Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’nun (ÇUKUROVA SİFED) davetlisi olarak Mersin’de bir dizi incelemelerde bulundu.

İki günlük Adana ve Mersin temasları kapsamında Adana Sheraton Otel’de Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ve ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öncül tarafından karşılanan SASİAD heyeti, buradan Mersin’e geçti. İlk durağı Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi olan sanayiciler OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli’den bölgeyle ilgili bilgi aldı. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mehmet Deniz ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) Başkanı Yakup Ateş’in de dahil olduğu heyet OSB’de faaliyet gösteren geri dönüşüm fabrikası Teknik Masura’yı gezdikten sonra Mersin Serbest Bölge’ye geçti.
Serbest Bölge Genel Müdürü Edvar Mum’un yüzde 100 kapasite ile çalışan serbest bölgede yerli ve yabancı toplam 450 firmanın bulunduğu bilgisini alan sanayiciler bölgedeki HDM Çelik Boru fabrikasını da gezdi. 
Sakarya, Adana, Mersin ve Tarsuslu iş insanları daha sonra Mersin Limanı’na geçti. Özelleştirilen Mersin Limanı MIP Ticaret Grup Müdürü Buğra Bilginer’den bilgi alan heyetin son durağı Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu oldu.
VALİ GÜZELOĞLU: “MERSİN, KENDİ KENDİNE YETİYOR”
Birliktelikten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Güzeloğlu, kalkınmanın taşıyıcısının özel sektör olduğunu söyledi. Mersin’in kalkınma adına kullanılabilecek çok büyük ve zengin dinamiklere sahip olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Kimsenin diğerini ötekileştirmeden yaşadığı Mersin, tüm Türkiye’yi temsil eden bir bütünlüğe sahiptir. Türkiye’nin Asya, Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya açılan önemli bir kapısı olan Mersin’i kuruluşundan bugüne taşıyan ticari ve uluslararası ilişkiler güçlü yarınlara ulaşmasında da önemli rol oynayacaktır” dedi.

2013 yılı sonu itibariyle 25 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip Mersin’in Türkiye’nin vergi gelirleri tahsilatında altıncı, tarımsal üretimde ikinci, rekabet edilebilirlikte altıncı büyük kenti olduğuna işaret eden Güzeloğlu, “Mersin, kendi kendine yeten 12 il sıralamasında beşinci, Türkiye’nin ilk Bölgesel İnovasyon Stratejisini hazırlayarak Lojistik, Tarım ve Turizm Master Planlarını hayata geçiren, faaliyet gösteren 542 uluslararası sermayeli şirket sayısıyla ise ülke sıralamasında yedinci kenttir. Küresel liman şehirleri arasında altıncı sırada yer alan Mersin Limanında yıl sonu itibariyle 1 milyon 379 bin TEU konteyner elleçleme yapılmakta, temizliği ülke çapında aldığı ödülle tescillenen iki Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra üçüncü ve dördüncü organize sanayi bölgeleri de en kısa sürede faaliyete geçmek üzere çalışmalarına hızla devam etmektedir” diye konuştu.
SÖNMEZ: “GÜÇLÜ BİR ALTYAPIMIZ VAR”
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, MESİAD Başkanı Mehmet Deniz, TASİAD Başkanı Yakup Ateş’e misafirperverlikleri için teşekkür eden ÇUKUROVA SİFED Başkanı Süleyman Sönmez, Adana, Tarsus ve Mersin’in güçlü bir altyapıya sahip olduğunu, tarım, sanayi, kültür ve turizm alanında güçbirliği oluşturmasının önemine işaret etti. Çukurova’yı oluşturan illerin aynı kaderi paylaştığına işaret eden Sönmez, gelişimini tamamlayan Marmara Bölgesi’nin alternatifinin Mersin ve Adana olduğuna vurgu yaptı. 
MEHMET DENİZ YATIRIMCILARI ÇAĞIRDI
Mersin’in ekonomik faaliyetlerine ilişkin geniş bilgi sunan, kentin tarım ve turizmde önemli bir gelişim kaydettiğini vurgulayan MESİAD Başkanı Mehmet Deniz ise 1. Ve 2. OSB’nin tam kapasite çalıştığını, 3. OSB’nin de yapım aşamasında olduğunu söyledi. Deniz, yatırımcıları geniş olanaklara sahip Mersin’e beklediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından SASİAD Başkanı Aydın Bahar, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na plaket sundu. Heyet, bugün de Adana’da temaslarda bulunacak.