Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Türk sanayisinin “karar vericilerini” Adana’da bir araya getirdi.   TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, komisyon üyesi 15 milletvekili ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (ÜSBÜK) yönetim kurulu AOSB’nin konuğu oldu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da katıldığı AOSB Seyhan Salonu’ndaki toplantıda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, OSB’nin kuruluş amaçlarına dikkati çektikten sonra komisyon olarak yaptıkları çalışmaar hakkında bilgi verdi.

Mazıcıoğlu, Türkiye genelinde 283 OSB bulunduğunu belirterek, “2013 yılı sonu itibariyle 155 OSB projesinin alt yapı inşaatları, yolu içme suyu, kanalizasyonları sanayi bakanlığımızca krediyle desteklenerek sanayicinin hizmetine sunulmuştur. Bu destekler devam etmektedir” dedi.

283 OSB’deki 47 bin firmanın 1.330 kişi istihdam ettiğini belirten Mazıcıoğlu, ^”Meclisteki sanayi komisyonunda çok tecrübeli, çok değerli milletvekillerimiz var. Bizim komisyonun şöyle büyük bir özelliği var, bizde asla kavga olmaz bizde tartışma olur” diye konuştu.

Sanayi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen protokolle borçlarını ödemede sıkıntıya düşen organize sanayi bölgelerinin ana para borç taksit ertelemesi gibi kolaylıklar da sunduklarını anımsatan Mazıcıoğlu, çıkarttıkları yasalarla da sanayinin, ticaretin dolayısıyla da ülkenin önünü açacaklarını bildirdi.

Mazıcıoğlu, 2014 yılında 8 adet OSB projesinin tamamlanmasının ön görüldüğünü belirterek, “2002 yılına kadar 40 yıllık süreçte yılda ortalama 2 adet OSB projesi tamamlanırken son 11 yılda bu rakam 8'e yükseldi” dedi.

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ise, Türkiye”nin 50 yıl öncesini de çok iyi bildiğini belirterek, “Bugün Türkiye üretiyor, ihraç ediyor. Özel olacak ama geçtiğimiz hafta Miami’ye gitmiştim. Bir firmadan ürün aldım Gaziantep’e geldim baktım ki Türk malı yazıyor üstünde. Bugün gençlerimiz nereden nereye geldiğimizi bilmiyorlar” diye konuştu.

Dövizdeki yükselişe de dikkati çeken Nakıboğlu, “Oturduğumuz yerde Osmanlı tokadı yedik yüzde 30 Dolara zam geldi, yatıp kalkıp bu sanayicilere destek vermek lazım” dedi.

AOSB BAŞKANI SÜTCÜ-

Konuklarına bölgeyi anlatan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ise  bölgedeki tüm yerli ve yabancı yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak için gerekli her türlü kolaylığı sağladıklarını bildirdi.

Kentin geçmişinde sanayi kültürü bulunduğunu anımsatan Sütcü, sanayicilerin sorunlarına da dikkati çekerken, “Bir yanda işsizlik var, diğer yanda sanayicimiz çalıştıracak eleman bulamıyor” dedi. Sütcü, bu sorunu aşmak için Adana OSB’de Çukurova Üniversitesi’ne bağlı bir  meslek yüksek okulunun yanı sıra Türkiye’de ilk kez OSB içinde Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile özel meslek lisesi açıldığını vurguladı.

Sütcü, sanayiciler için vaktin nakit para kadar kıymetli olduğunu, bu nedenle her hizmeti bölgeye sanayicinin ayağına kadar getirmeye özen gösterdiklerini belirterek, “Bölgemizde noter faaliyete geçti. Gümrük Müdürlüğü ve SGK şubesi açılacak. Alışveriş merkezimizi kuruyoruz. Biz bunları yaparken sanayicimizin de zamanını ve enerjisini yatırıma, istihdama harcamasına olanak tanımaya çalışıyoruz” dedi.

Adana OSB’nin 2000 yılından beri geliştiğini anlatan Sütcü,  “2012 ile 2013 arasında yüzde 15 enerji tüketimimiz artmış ve bizim son dört yılda Adana Hacı Sabancı Organize sanayi bölgemizde yüzde 20'inin üzerinde bir büyüme var. Bölgemizde halen 350 sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

Heyet, AOSB’deki toplantının yanı sıra Sunar Mısır ile AOSB’deki Tezkim, Zahit Alüminyum, Bilici Tekstil ve Oğuz Gıda’da incelemelerde bulundu. Akşam da heyet onuruna Sheraton Otel’de akşam yemeği düzenlendi.