Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ve Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’nin ev ödevini yaptığı takdirde 2020’yi nispeten daha olumlu bir yıl olarak geçireceğini vurguladı.

2019-2020 için ekonomiyi değerlendiren Sönmez, “2019’un ikinci yarısında yaşadığımız kur şoku dalgası ile finansal ve reel sektörde yaşanan dalgalanmalar, ekonomimizin bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerektiğini gösterdi. Yatırım ve tüketim harcamalarında ciddi daralmalar yaşandığı bu dönemde, ekonomimizin lokomotifi KOBİ’lerimizin, tahsilat başta olmak üzere ödeme sorunlarının ekonomiyi kilitlediğini gördük” dedi.

2020 YILI İÇİN İYİMSERİZ

2020 yılının, 2019 yılına göre ev ödevlerinin eksiksiz yapıldığı takdirde nispeten daha olumlu bir yıl olacağını ifade eden Sönmez, “Ekonomimizin pozitif bir ivme yakalaması, kırılganlıklarımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor elbette. Bu paralelde iyimser bir tahminle 2020 yılında yüzde 3-4 bandında bir büyüme öngörüyoruz” diye konuştu.

Dolar tarafında gelişmekte olan ülkelerin izlediği genişlemeci para politikalarının, Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir dönemi işaret ettiğini kaydeden Sönmez, “İçeride ve dışarıda belirsizlik yaratacak olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde kurun sakinliğini korumasını bekliyoruz. Bu yıl, Merkez Bankamızın art arda yaptığı faiz indirimlerinin dünyanın parasal genişlemeye girdiği döneme denk gelmesi yerel para birimimizin ciddi kayıplar yaşamasının önüne geçti, bu konjonktüre olumlu baz etkisinin eklenmesiyle enflasyonun hızlı bir şekilde gerilemesine şahit olduk. Reel sektörü canlandırmak ve yatırım iştahını artırmak amacıyla gerçekleştirilen faiz indirimleri, kredilerin bir miktar toparlanmasını sağladı ve tahsilatlarda pozitif bir hava yarattı. Ancak bu etkinin sürdürülebilir olması için 2020’de reel sektörün kredi iştahının üretim, istihdam ve ihracata yansımasını sağlayacak yapısal ve ekonomik reformların da gerçekleştirilmesi etkiyi artıracaktır” şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖRÜN YATIRIM İŞTAHI ARTTIRILMALI

İşsizlik Türkiye’de en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi:

“İnşaat sektöründe 500 bin kişi işini kaybetti. Özellikle genç işsizliğin yüzde 26,1’lere yükselmesi, 2020 yılında istihdam artırıcı politikaların acil olarak devreye alınması gereğini ortaya koyuyor. Bankacılık sektörünün kredi iştahında artış gözlense de özel sektörün yatırım harcamalarında istenen düzeyde değiliz. Özel sektörün yatırım iştahını artırmamız şart. İhracatımız artıyor ancak bu artış verimlilik olarak yansımıyor. Markalı, yüksek katma değerli üretim ve ihracat çıkış yolumuz. Tasarruf oranlarımızın düşüklüğü dış borç ihtiyacımızı artırırken, son büyüme rakamlarına baktığımızda tüketim talepli bir desteğin olduğunu görüyoruz.

RİSK VE YÖNETİMİ VE TAHSİLAT ÖNEMLİ BİR SORUN

Türkiye ekonomisinin yüzde 99,8’ini oluşturan ve büyük çoğunluğu aile işletmelerinden oluşan KOBİ’lerimizin kırılganlıklarının devam ettiği bir dönem yaşadık. Son 1,5 yılda da gördük ki finans kaynakları daraldığında KOBİ’lerimizin en önemli sorunu nakit akışı ve finansmana erişimi. KOBİ’lerimiz açısından rekabeti kısıtlayan en önemli faktör ise ödeme gecikmeleri… Uzun vadelere yayılan ödemeler ve nakit sıkışıklığını firmalar kendi öz kaynakları ile çözemediğinde finansman sağlamaya çalışıyor. 

ÖNCE KÜÇÜĞÜ DÜŞÜN!

KOBİ’lerin finansmana erişimde orta ve büyük ölçekli firmalara göre, her zaman daha dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, finansman kaynaklarının pahalandığı ve azaldığı dönemlerde, işler KOBİ’ler için daha da zorlaşır. Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun da risk yönetimi ve tahsilat olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada alacak sigortasından teşvik ve kredilere, ödeme ve tahsilat sürelerinden finansmana erişime KOBİ’lerimizi önceliklendiren politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor.

Bu noktada TÜRKONFED olarak 2011 yılında ortaya koyduğumuz öneriyi son 2 yıldır da bir kampanya ile devam ettiriyoruz. “Önce Küçüğü Düşün” ilkesi çerçevesinde belirlenecek 2020 politikalarının ekonomimizin dengelenmesine de destek sağlayacağına inanıyoruz”

SEL NEDENİYLE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Adana’ya geçtiğimiz günlerde yağan günlük 250 kilogramlık yağmur nedeniyle oluşan su baskınlarında çiftçilerin, üreticilerin, esnaf ve vatandaşların zarar görmesi nedeniyle geçmiş olsun dileklerini de ileten Sönmez, “Bu konuda canla başla çalışan, vatandaşın yaralarını sarmak için gecesini gündüzüne katan başta Adana Valimiz sayın Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar olmak üzere, tüm milletvekillerimize, kaymakamlıklarımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, siyasi partilerin il başkanlıklarına ve emniyet birimlerimize teşekkür ederim” dedi.

2020 yılının tüm insanlık için ve Türkiye için barış, huzur ve mutluluğun habercisi olmasını dileyen Sönmez, tüm vatandaşlara sağlıklı günler diledi.