BUZAĞI ÖLÜMLERİ NEDEN OLUYOR?

Artan yem ve et fiyatlarının süt ineklerinin kesilmesine neden olduğunu, Türkiye’de özellikle büyükbaş hayvan sayısında düşüş eğilimi yaşandığını kaydeden Girmen, “Her yıl yaklaşık 500 bin buzağımız ne yazık ki ölüyor. Ülkemizin 2010 yılından bu yana her yıl aralıksız et ve hayvan ithalatı yaptığı göz önüne alındığında  buzağıların hayatta kalmasını sağlamak önemli bir çıkış yolu olacak” dedi.

“ÜRETİCİ ZORDA!”

Adana’da ve Türkiye’nin farklı illerindeki hayvan ve süt üreticilerinin artan girdi maliyetleri karşısında çaresiz kaldığına dikkat çeken Girmen, “Hayvancılık sürdürülemez bir sürece girdi. Süt ineklerinin kesilmesi ahırlardaki hayvan sayısını oldukça düşürdü. Son bir yılda yem fiyatının yüzde 50’nin üzerinde artması üreticileri zora sokuyor. Buna karşılık çiğ süt fiyatında istediğini alamayan üreticiler çareyi hayvanlarını kesmekte buluyor. Üretici bu kesimlerle ancak borçlarını ödemeye çalışıyor” diye konuştu.
Başkan Girmen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenli bir periyodda ve sıkı bir üretim politikasıyla her yıl ishal ve solunum yolları enfeksiyonu başta olmak üzere gerekli hijyen koşullarının sağlanamaması nedeniyle kaybedilen en az 500 bin buzağıyı hayatta tutmanın yollarını araması gerektiğini vurguladı.

“MİLYARLARCA DOLAR DIŞARIYA GİDİYOR”

Üreticinin büyük çaba göstermesine karşın zarar ettiğini, her yıl düzenli olarak tekrarlanan ithalatın et fiyatlarını düşürmediğini dile getiren Süleyman Girmen, “Buzağı ölümlerini durdurmayı başarabilirsek ithalatın da önüne geçmiş olacağız. Ayrıca binbir emekle üretim gerçekleştiren çiftçimizin girdi maliyetlerinden kaynaklanan yükünü azaltmak zorundayız. Türkiye, son 12 yılda ithalata 10 milyar doların üzerinde para harcamış. Yazıktır, günahtır, milli servetimiz göz göre göre heba edilmesin” dedi.

"ET FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ"

Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde vatandaşın et fiyatlarından şikayet ettiğine dikkat çeken Başkan Girmen, “Yem başta olmak üzere tüm girdi fiyatlarındaki fahiş artış, buzağı ölümleri, süt üreticisinin zararı ve hayvancılıktaki gerileme nedeniyle et fiyatları ne yazık ki yerinde durmuyor. Tarım ülkesi konumundaki Türkiye, büyükbaş canlı hayvan ve kırmızı etin yanı sıra kurbanlık koyun ithalatıyla milyarlarca doları yurtdışına aktarmak durumunda kalıyor. Halbuki sürdürülebilir bir tarım politikasıyla üreticiye destek verilirse, yem ve diğer girdi maliyetleri azaltılır, önü alınamayan buzağı ölümleri engellenirse ithalat azalır, süt inekleri kesime gitmez, et fiyatları da makul seviyede kalır” diye konuştu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiftçinin ve üreticinin lehine olacak her düzenlemenin yanında ve destekçisi olacaklarını, bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.