Adanahabermerkezi.com

Tartışma yaratan uygulama özellikle miras yoluyla çocuklara veya kardeşlere kalan malın satışında veya ücretsiz devrinde göze çarpıyor. Uygulamanın tartışılmasına neden olan olay Adana- Seyhan tapu Müdürlüğünde yaşandı. Olay şöyle;

MİRAS KALAN EVİN HİSSEDARININ KİŞİSEL BORCU YENİ ALICIYA

S.B. isimli vatandaş babasının vefatının ardından miras kalan evi 7 kardeşinden almak istedi. Ticari bir satış olmadığı için evi rayiç bedel üzerinden almak için kardeşlerle anlaştı. Yurtdışında yaşayan S.B. anlaşma üzerine Türkiye’ye kısa süreliğine gelerek işlemler için Adana- Seyhan Tapu Müdürlüğüne vekâletleri toplayan 1 kardeşiyle birlikte geldi.

TAPU DAİRESİNDE ALICIYA 12 BİN LİRALIK HİSSE DEĞERİ KADAR DEĞİL, 35 BİN TL’LİK TÜM BORÇ İÇİN İMZA ATTIRILDI

İmza aşamasında memur “Bir kardeşinizin ÖZEL BANKAya 35 bin TL borcu var. Ve hissesine icra gelmiş. ‘Borcu kabul ediyorum’ yazıp imzalarsanız yani borcu kabul ettiğinize dair imza atarsanız işlem yaparız. Yoksa işlem yapmayız. S.B. borçlu kardeşinin 12 Bin TL’lik hissesi oranında borcu kabul edebileceğini belirtmesine rağmen memur ‘Borcu kabul ediyorum’ yazılmasında ısrar eder. S.B. ise “Satıcı hissedarın borcunu 1/7 hissesi oranında kabul ediyorum” yazmak istese de memur  ‘Borcu kabul ediyorum’ yazmasında ısrarcı olur.  S.B. Türk kanunlarını da iyi bilmemesi sonucu “Borcu hissesi oranında öderim” diyerek imzalar.

HİSSE DEĞERİ KADAR DEĞİL, TÜM BORÇ ALICIYA

S.B. daha sonra baktığında tüm borcun kendisine geçtiğini görür. İletişim kurduğu Tapu Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de aynı şekilde borçlunun hissesi oranında değil tamamının kabul edilmesi yönünde görüş belirtirler.

ARAÇ ALIRKEN SADECE DEVLETE AİT ALACAKLAR, EV ALIRKEN ÖZEL ALACAKLAR DA!

S.B. ise uygulamanın yanlışlığına dikkat çekerek “Araç alırken, arabanın vergi, trafik borcu veya devlete borcu varsa ödendikten sonra devir yapılıyor. Satıcının veya aracın hissedarlarının banka borcu gibi kişisel borcu alıcıya devredilmiyor. Miras yoluyla veya normal alımlarda taşınmazların vergi gibi devlete borcu varsa zaten ödeniyor. Taşınmazlarda ek olarak neden satıcının ÖZEL BANKA borcu gibi borçlar da alıcıya yansıtılıyor. Bugün bir otomobil 2-3 eve bedel fiyatla alıcı bulurken Çifte standart neden?

TAPU DAİRELERİ ÖZEL BANKALARIN ALACAKLARININ TAHSİLİ İÇİN BASKI ARACI OLARAK KULLANILMAMALI

Tapu kadastro Müdürlüğü, Tapu Müdürlükleri,  adeta satıcının ÖZEL BANKA borcunun takipçiliğini yapmış oluyor. Devlet alacaklarına tamam, ama kişisel olan özel banka benzeri borçlarının ödenmesi için tapu dairelerinin baskı aracı gibi kullanılması hiç hoş olmadı.” Dedi.

ALICI SATICININ HİSSE DEĞERİ KADAR SORUMLULUK ALMALI

S.B şöyle devam etti;

“Tapu Müdürlüğünde benim başıma gelen “Satıcının Kişisel özel borcun hisse oranında değil, tüm borcun alıcıya yüklenmesi” olayın başkasının başına gelmesini istemiyorum. Yetkililerin yanlışı düzeltmelerini bekliyorum. Uygulamanın araç satışında olduğu gibi düzenlemesi lazım. Devlete ait borçlar ödenmeden işlem yapılmasın. Ancak özel alacaklarına yönelik bir işlem de yapılmasın  Ya da taşınmaz alımında imza aşamasında “Borcu kabul ediyorum” yerine “Borcu, satıcının hisse değeri kadarını kabul ediyorum” yazılması sorunu çözecektir.”