Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun (ANSİFED) organize ettiği, AGİD’in ev sahipliğinde Adana’da gerçekleştirilen ‘Tekstil Sektör Buluşması’ programında konuşan Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, iyi organize olunursa yükselen Türk Malı İmajı ile önümüzdeki 10-15 yılda tüm Afrika’yı giydirebilecek konuma gelinebileceğini söyledi.

 

Dünyada Türk imajının iyi bir noktada olduğunu savunan OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, “Türk Malı İmajı Çin malına göre sürekli artarak devam ediyor. Bu ivmeyi iyi değerlendirmeliyiz. Bu olumlu imajı korumak için değişen modaya uygun üretim yapmalıyız. Tasarım ise ürünü sattıracak bir başka unsuru oluşturuyor. Dünya ile ilişkileri sağlam tutarak hem ürettiğimizi hem de bir başka ülkede ürettirdiğimizi rahatlıkla tüm dünyaya satabiliriz.” diye konuştu.

 

Türkiye’nin 2023’de hazır giyim sektöründe 52 milyar dolar ihracat hedefinin olduğunu  kaydeden Orhan, 2023’de kişi başına milli gelirin ise 25 bin dolar olarak hedeflendiğini söyledi. Şu anda Hazır Giyim Sektörü’nün 15 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, 30 milyar doların üzerinde de iç pazara satış yaptığını ifade etti. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalara çeşitli tavsiyelerde de bulunan Orhan, “Ürettiğinizi dünyaya satamıyorsanız rekabet edemezsiniz.” dedi. Sektördekilerin yapması gerekenleri de sıralayan Orhan, “Özel bir pazarınız olsun. Çok özel bir ürününüz olmalı. Markalaşın. Mağazacılığa önem verin. İhracat yapmak istiyorsanız da İstanbul’da Laleli, Merter, Osmanbey gibi semtlerde mutlaka bir yer edinmelisiniz.” şeklinde konuştu.

 

“KALİTE STANDARTLARINA UYGUN ÜRETİM YAPIN”

Anadolu’da faaliyet gösteren üreticilerin daha fazla önem kazanacağını da savunan Orhan, “İstanbul’da işçilik ve maliyetler pahalı olduğundan sektöre yeni oyuncular girmiyor. İleride sektörde üretim yapacak firma bulunamayabilir. Anadolu’da üretim yapan firmalar kalifiye eleman sıkıntısını aşarak kalite standartlarına uygun üretim yaparsa kazançlı çıkar.” dedi.

 

Programın açılış konuşmasını yapan ANSİFED Genel Sekreteri Mehmet Ulaşan da, federasyonun yapısı hakkında bilgiler verdi. Federasyon’da 16 derneğin bulunduğunu söyleyen Ulaşan, 17.’nin de Adana’da İş Kadınları Derneği olarak  kurulmuş olacağını kaydetti.

 

Bağlı bulundukları konfederasyon olan TUSKON’un dünyanın her yerinden işadamını İstanbul’da buluşturduğunun altını çizen ANSİFED Tekstil Komisyonu Başkanı Cevdet Şeker ise, kendilerinin de üyelerine katkı sağlamak için bunun farklı boyutunu gerçekleştirmek için ‘Tekstil Sektör Buluşması’nı yapmaya karar verdiklerini söyledi.

 

Federasyon olarak ilk sektörel programı Adana’da yaptıklarını söyleyen ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun, diğer sektörlerde de farklı illerde buluşmalar düzenleyeceklerini belirtti. Üyelerinin bu programlarla tanışma fırsatı bulduğunu kaydeden Coşkun, “Bu tür programlar sayesinde insanlar hayatlarının kalan bölümünü değiştirebilirler. İşadamlarımız, sektörü adına zamanını iyi değerlendirmeli.” diye konuştu.

 

Daha sonra, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan’a ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun ve AGİD Tekstil Komisyonu Başkanı Sabri Altunbağ tarafından plaket takdim edildi. Programın ana sponsorluğunu üstlenen Yalınkaya Giyim Sahibi Ahmet Yalınkaya’nın plaketini ise ANSİFED Tekstil Komisyonu Başkanı Cevdet Şeker verdi.

 

16 DERNEK ÜYESİ FİRMALAR ADANA’YA GELDİ

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) ev sahipliğinde düzenlenenTekstil Sektör Buluşması etkinliğine ANSİFED’e bağlı, AKTİSAT (Konya), ASİAD (Mersin), AGİD (Adana), GESİAD (Niğde), KASİAD (Karaman), AGİAD (Aksaray), GESİAD (Nevşehir), BEYSİAD (Beyşehir), AKSİAD (Akşehir), SESİAD (Seydişehir), KOGİAD (Kozan), ERGİSAD(Ereğli), TAGİD (Tarsus), Anamur AGİAD (Anamur), İSİAD (Ilgın) ve CEYGİD (Ceyhan) üyesi işadamları katılarak ürünlerini tanıtma fırsatı buldu.

 

TEKSTİL SEKTÖR BULUŞMASINA KATILAN ADANA FİRMALARI

Ayhan Giyim, Arı Tekstil, Akın Konfeksiyon, Büşra Giyim, Balta Tekstil, Cihangir Tekstil, Çam Manifatura, Derya Toptan Giyim, Efendi Giyim Tekstil, Eymes Tekstil, Furteks Dokuma, Fikret Gezer, Gülen Kumaş Tekstil, Işıker Tekstil, Kocamanlar Tekstil, Morven, Nida Butik, Özler Tekstil, Rekor Tekstil, Selsa Tekstil, Süvari Tekstil, Şekeroğlu, Şahin Tekstil, Taşkıran Tekstil, Ünsallar Perde, Yalınkaya Giyim ve Yılmaz Elyaf Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm.