Bünyesinde Güney Un ve Tat Nişaşta gibi fabrikaları barındıran Tezcan Grup tarafından 2008 yılında kurulan Tezkim A.Ş., akaryakıt sektöründe pazardan kaynaklanan sorunlar sebebiyle bir süre üretim yapamadı. Avrupa’da benzine biyoetanol katma oranının yüzde 3.5’den yüzde 5.5’e çıkarılmasıyla pazarda biyoetanole olan ihtiyaç artınca Tezkim de kısa bir süre önce üretime başlayarak ekonomiye katkı sağlamaya başladı. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve Türkiye’nin üç biyoetanol üretim tesisinden biri olan Tezkim’i, Adana Valisi İlhan Atış, beraberindeki Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Ak Parti Adana İl Başkanı Mustafa Kebude ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Uçurum’la gezdi. Fabrikaya gelişinde Tezkim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Tezcan, Hamit Tezcan tarafından karşılanan Atış, önce tesis hakkında bilgi aldı. Atış, Adana’nın sanayi kültürünün bir göstergesi olan tesislerin son teknoloji ile yapıldığını görmekten mutlu olduğunu belirterek Başbakan RecepTayyip Erdoğan’ın Nisan ayında Adana’ya yapacağı ziyarette açılış programına alınacağını ifade etti.

AVRUPA’DA YÜZDE 5.5 ORANINDA
Tezkim A.Ş. ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Tezcan, biyoetanolün benzine katkı maddesi olarak katıldığını belirterek Türkiye’de katkı oranının yüzde 2 olduğunu söyledi. Bu oranın Avrupa’da kısa bir süre önce yüzde 3.5’den yüzde 5.5’e çıkarıldığını, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 35, Brezilyada ise yüzde 85 olduğunu anlatan Tezcan, “Biz son teknoloji ile bu tesisi kurduktan sonra pazardaki sorunlar sebebiyle bir süre üretim yapamadık. Avrupa’da son dönemde biyoetanole olan talep artınca kapasitemiz dahilinde üretime başladık. Bugün itibariyle günde 250 ton mısır işliyor ve 100 bin litre biyoetanol elde ediyoruz. Biyoetanol üretirken 75 ton da DDCS dediğimiz yem sanayi için önemli bir ürün olan mısır atığı elde ediliyor.”dedi. Yurt içinde iki akaryakıt firmasına biyoetanol verdiklerini kaydeden Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürettiğimiz biyoetanolü ağırlıklı olarak dış pazara satıyoruz. Biyoetanolün borsası Hollanda’nın Rotterdam kentinde. Bu borsa vasıtasıyla Avrupa’nın farklı ülkelerine biyoetanol ihraç ediyoruz. Son olarak bir gemi ürünü İtalya’ya sattık. Benzine biyoetanolün katılmasının zorunluluk haline getirilmesi hem üretici hem çevre için yararlı. Biz hammaddemiz olan mısırı ağırlıklı olarak bu bölgeden temin ediyoruz. Tesislerimizin sürekli çalışması bölgede üretilen mısırın değerini de yükseltecek ve üreticinin refahı artacaktır. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği uyum yasalarının kabul edilmesiyle biyoetanolün benzine yüzde 5.5 oranında katılması şartı getirilecek.”
Tezkim A.Ş.’nin tesislerinin son teknoloji ile kurulduğunu ve Avupa Kalite Ödülü aldığını ifade eden Tezkim Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Tezcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Nisan’da Adana’ya yapmayı planladığı ziyarette tesislerin resmen açılacağını, şu anda 50 olan istihdamın ileriki dönemde vardiya sayısına bağlı olarak artacağını da sözlerine ekledi.