Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Almanya’nın Türkiye dış ticaretindeki payının yüzde 20 civarında olduğunu belirterek, “Türkiye'de yerleşik bini aşkın Alman firması ile Almanya'da Türklerce işletilen elli bini aşkın firma, iki ülke arasındaki çok güçlü ticaret bağlantılarının, bilim ve teknoloji transferinin göstergesidir. Bizlere düşen, ticaret potansiyelini en üst seviyeye taşımaktır” dedi.


Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından sürdürülmekte olan Avrupa İşletmeler Ağı-Akdeniz projesi kapsamında, işletmelerin ulusal ve uluslararası işbirliği imkanları konusunda bilgi düzeyini artırmak ve yeni işbirliği imkanlarının önünü açmak amacıyla, “Almanya Ülke Sohbet Toplantısı” düzenlendi.


ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan ATO Başkanı Şaban Baş, ilk toplantıda Almanya’nın seçilmesindeki en önemli etkenin, Türkiye’nin dış ticaretindeki yüzde 20’lik pay olduğunu ifade ederek, “Almanya, gerek ülke gerekse bölge düzeyinde ihracat ve ithalatta sektörel farklılıklar bulunmasına karşın yüzde 20’lik ticaret hacmi ile Türkiye’nin en önemli dış ticaret partneridir.

 

Ancak bu düzeyin mevcut potansiyelle karşılaştırıldığında yeterli olmadığı görülmektedir. Adana Ticaret Odası olarak görevimiz, tarımı, sanayisi ve ticaretiyle bu paydan daha fazla istifade etmek, mevcut oranı yükseltmektir” diye konuştu.


ATO Başkanı Şaban Baş sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de yerleşik bini aşkın Alman firması ile Almanya'da Türklerce işletilen elli bini aşkın firma, iki ülke arasındaki çok güçlü ticaret bağlantılarının, bilim ve teknoloji transferinin ayaklarını oluşturur.

 

 Hukuk alanında dünyadaki en büyük ekollerden birini temsil eden Almanya, Türk Ticaret Kanunu'nun kaynak ülkesi olarak da popülarite sahibidir. 1961 yılında başlayan Türk işçi göçü sonucu olarak günümüzde Almanya'da bütün şehirlere yayılmış, özellikle sanayi şehirlerinde yoğunlaşan iki buçuk milyona yakın Türk ve beş yüz bini aşkın Türk kökenli Alman nüfus yaşamaktadır. Avrupa Birliği'nde en belirleyici siyasi güç olan Almanya, ekonomideki genişlemesiyle de Avrupa'nın ve Türkiye'nin yakın geleceği için her zaman çok önemli bir unsur konumundadır.”


Almanya Ülke Sohbet Toplantısı’na konuşmacı olarak katılan Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ümmühan Dericioğlu, Almanya ile ticaret yapan firmaların karşılaştığı sorun ve çözüm önerileri; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk Alman İş Konseyi Koordinatör Yardımcısı Leyla Gönül Gürbüz de, DEİK’in iş dünyasına ve özellikle Almanya ile çalışan ya da çalışmak isteyen özel sektör temsilcilerine sunduğu olanaklara ilişkin bilgiler verdiler.