Üreticilerin sorunlarının çözüm yollarının hayata geçirilmesinin yerine “Fahiş Fiyat” konusunun, gündeme gelmesinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan “Asıl konu üreticinin kırsaldan kente kaçışının önlenmesidir” dedi. Alparslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

Her yıl Trakya büyüklüğünde toprağın, tarım dışı kullanıldığını biliyoruz. Bunun yanında bütün şehir yasasıyla köyler mahalleye dönüştü. Köylerin tüzel kişiliği ortadan kalktı. Ve kırsal yaşam ile kent yaşamı arasında uçurum daha da arttı. “Kırsaldan kente” kaçış hızlandı. Hem toprağımızı tarım dışına itiyoruz, hem de daha iyi yaşam düşüncesiyle üreticinin kırsaldan kente kaçışını önleyemiyoruz. Böyle olunca da üretim kaçınılmaz olarak azalıyor. Sonuçta gıda ürünleri az olduğu için de pahalı oluyor.

KIRSALDAKİ YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMELİ, ÜRETİCİYE EKONOMİK GÜVENCE SAĞLANMALI

Öncelikli olarak gıdanın ulaşılabilir olması gerekliliğine dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO)Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan şöyle devam etti;

Gıda Mühendisleri olarak bizim önceliğimiz, halkın gıdaya ulaşabilmesidir. Toprağın tarım dışı kullanımının önlenmesi ve çiftçimizin kırsaldaki yaşantısının cazip hale getirilmesi gerekiyor. Kırsal bölgelerde başta internet, iletişim ağının yaygınlaştırılması yol, su, elektrik ve altyapı hizmetlerinin tamamlanması, sosyal yaşam alanların yaygınlaştırarak, kent yaşamındaki görece çağdaş imkânları kırsala da ulaştırılması lazım. Diğer bir çözüm ise kırsaldaki çiftçinin ürettiği ürünlerle yaşamını idame edebileceğinin güvencesini sağlamak. Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerinin artması ürün fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bu nedenle merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin, küçük üretici, büyük üretici demeden “Üretimi “ teşvik etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ürün maliyeti ve diğer gereksinimler için imkânların birleştirilmesi üreticimiz için önemli kolaylıklar sağlayacaktır ki bunun adı da kooperatifleşmedir.

YEREL YÖNETİMLERİN KIRSALDAKİ ÜRETİCİYE KATKISI OLUMLU

Yerel yönetimlerin kırsalda yaşayan üreticilere yönelik desteklerinin bu anlamda değerli olduğunu ifade eden Oda Başkanı Alparslan ”Yerel yönetimlerin üreticiyi destekleme konusunda olumlu adımlar attıklarını görüyoruz. İlimizde çeşitli fide-fidan destekleri, tohum-gübre destekleri ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize yem destekleri yapıldığını görüyoruz. Ayrıca ürünlerin değerlendirilmesi amacıyla ürün işleme tesisleri, soğuk hava depoları, mandıra, diğer yandan üreticiden tüketiciye ürünlerin doğrudan ulaştırılmasını sağlayacak satış noktalarının oluşturulması gibi çalışmaların üreticiye önemli katkı örnekleri olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

BİR ÇUVAL DOMATES Mİ, BİR ÇUVAL ÇİP Mİ KARNIMIZI DOYURACAK?

Gıdanın stratejik bir ürün olduğuna vurgu yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO)Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan “Pandemide ülkeler aşı önlemleri ile birlikte ilk olarak gıdada ihracatı durdurdu. İhracat durunca biz Rusya’dan buğday alamadık. Buğday olmayınca un zamlandı. Un zamlanınca ekmek zamlandı. Bu basit örnek bile gıdanın ne kadar stratejik ürün olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Tarımsal üretimi teknolojik üretime göre küçümseyenlerce kullanılan  “1 kamyon domates verip, 1 adet mikroçip alıyoruz”metaforu sık kullanılır. Bu durumda şunu hatırlatmak gerekir ki domates üretilmezse ne olacak? İşte domatesi bulamadığımız o zaman anlayacağız; “1 kamyon domates mi önemli çip mi? Öyle bir durumun yaşanmaması için üretimden asla vazgeçilmemelidir.”