Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan’ın açılış kurdelesini kestiği törene Adana İl Dernekler Müdürü Sayın Recep Kurtoğlu ve çok sayıda konuk katıldı.  Hastaneler Kavşağı civarında SODES Projesi ile oluşturulan kafeden elde edilecek gelir, SODES İşitme Engelliler Merkezi’nin kamu yararına gerçekleştireceği diğer faaliyetlerde kullanılacak.

Açılış günü için yapılan bütün pasta ve poğaçalar, Adana İşitme Engelliler Merkezi Geliştirme Projesi Pastacılık Kursu öğrencileri tarafından hazırlandı.

 

 

Proje Koordinatörü Basri Yıldız, kafe projesi ve  SODES İşitme Engelliler Merkezi genel faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

 

SODES İşitme Engelliler Merkezi (İEM) Geliştirme Projesi, T.C. Kalkınma Bakanlığı SODES kapsamında Adana Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen bir projedir. Projenin amacı, hem işitme engelliler hem de işiten insanlar için eğitim ve hizmet sağlamaktır.  Bu projede hedeflenen yararlanıcı yaş grupları ve rakamlar şu şekildedir: 0-18 yaş arası 20 çocuk ve genç, 18-29 yaş arası 200 genç, 29-65 yaş arası 80 yetişkin olmak üzere toplam 300 yararlanıcı.

 

Türkiye’de İşitme Engelli Olmak

Asıl trajedi engelliliğin kendisi değil, devamlı olarak yarattığı dışlanmışlık duygusudur.

Adana SODES İşitme Engelliler Merkezi: “İşitme engelli toplumunu, engelli bir grup olarak değil farklı bir dil kullanan kültürel bir azınlık olarak görürsek, onlara karşı olan algılarımızın değişeceğine inanıyoruz. Bütün insanların hakkı olan eğitim hakkını onlara sunmamız durumunda, ortada başarıya ulaşmalarını engelleyecek hiçbir durum kalmayacaktır.” Bu doğrultuda Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği (HŞBGİD) olarak T.C. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek (SODES) Programıile işbirliği içerisinde 2012 yılının Mart ayından bu yana işitme engelli gençlere ve çocuklara hizmet vermeye devam eden İşitme Engelliler İletişim Merkezini (İEİM) açtık. Merkezimizin ana hedefi, Türkiye’deki işitme engellileri güçlendirmektir. İşitme engelli vatandaşlarımıza kendilerini geliştirme imkânı sunulduğunda, yapabileceklerinin sınırının olmadığını düşünüyoruz. Dünya genelindeki işitme engelliler bugünlerde sağlık, medikal araştırma, mikrobiyoloji, polis merkezleri ve yasal araştırma gibi çeşitli alanlarda en üst düzeylerde çalışıyorlar. Bu amaçla merkezimiz işitme engellileri topluma dâhil etme, yaşam kalitelerinin artması için onlara akademik ve mesleki eğitimler verme ve işitme engelliler için en uygun alanlarda iş bulma konularındaki çalışmalarına devam etmektedir.

http://www.haberler.com/isitme-engelliler-iletisim-merkezi-acildi-3680986-haberi/

 

2012 yılında beri 250 kişi merkezimizde Türk İşaret Dili (TİD) Kursunu tamamladı. TİD kurslarını başarılı bir şekilde tamamlayan kursiyerlerin arasında hemşireler, doktorlar ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra toplumun her kesiminden bireyler bulunmaktadır. Bu bireyler ileride karşılaşacakları işitme engelliler ile doğru iletişim kurarak, onların ihtiyaçlarına ve sorunlarına kendi özel alanlarında çözümler üretebileceklerdir. Aynı zamanda açmış olduğumuz TİD Kafe ile işaret dili mezunlarımız pratik yapma imkanı bulacaklardır. Adanalı işitme engelli vatandaşlarımız ise merkezin açılışından bugüne kadar ücretsiz Grafik Tasarımı, Dans, Bilgisayar, Denizcilik, Türkçe Dilbilgisi, Sanat ve Uluslararası İşaret Dili (ISL) kursları aldılar.

 

Pastacılık kursumuz ise 2014 yılında İEİM Geliştirme Projesi kapsamında Mayıs ayında başladı. Garson-Komi Yetiştirme kursu Eylül ayından sonra açılacaktır. Bu kurslarda işitme engelli kursiyerler, uygulamalı eğitimlerle elde edecekleri yeni becerilerini merkezin üst katına açılan yeni kafede sergileyecekler. Merkezin üst katı ideal bir alana sahip olduğundan, çok amaçlı seminer salonu olarak da kullanılacaktır. Bilgisayar İşletmenliği Kursu, 2014 yılında da işitme engelli katılımcılara verilmeye devam edecektir. Kurslardan başarıyla mezun olan kursiyerlerin işe yerleştirilmesi alanında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

 

Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği’nin İşitme Engelliler Merkezi Geliştirme Projesi’nin yanı sıra hali hazırda devam eden diğer projeleri

 

Eğlence Terapisi: Projemiz 2001 yılından bu yana 250 genç gönüllüyü etkileyerek, Türkiye’nin dört bir köşesindeki hastanelerde yatılı kalan yaklaşık 15000 çocuğa umut saçtı ve Türkiye’de farklı şehirlerde üniversite öğrencileri tarafından yapılmayı devam ediyor.

http://www.haber3.com/losemili-cocuklara-moral-oluyorlar-her-sey-bir-gulucuk-icin-dernegi-gonu-haberi-1655362h.htm

 

Dünyayı Renklendiriyoruz: Derneğimizin 2007 yılından bu yana düzenliyor olduğu bu proje kapsamında çocuk dostu hastane duvarları oluşturarak, hastanelerde yatılı kalan çocukların hastanelerde geçireceği süreyi daha az stresli hale getiriyoruz. Gönüllü ressamlarımızın katkılarıyla bugüne kadar 21 farklı şehirdeki 55 hastanenin çocuk bölümlerinde ve 10 farklı okulda duvar boyama projesi gerçekleştirilmiştir.http://www.yeniadana.net/web/HaberDetay.aspx?id=54049

 

Geleneksel İşitme Engelli Çocuklar İçin Yaz Kampı: HŞBGİD, olumsuz yaşam şartlarından dolayı bütün yaz tatillerini evlerinde geçirmek zorunda olan işitme engelli çocuklar için düzenli yaz kampları düzenlemektedir.

http://www.haberler.com/isitme-engelliler-cocuk-yaz-kampi-sona-erdi-4874359-haberi/

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti: HŞBGİD olarak T.C. Avrupa Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, Avrupalı gönüllülerin 2 farklı özel eğitim merkezinde gönüllülük tecrübeleri kazanmalarına imkân sunmaya devam etmekteyiz.

 

Temel Gıda Dağıtımları: Fakir ve dezavantajlı birey ve ailelerin günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan bu proje, 2001 yılından bu yana haftalık dağıtımlarla devam etmektedir.

 

www.herseybirgulucukicin.com

www.facebook.com/hsbgi

https://www.facebook.com/sodesaieim