Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ‘Türkçe Konuşan Girişimciler Programı’ kapsamında Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Rusya, Almanya, Kuzey Kıbrıs, İran ve tüm Orta Asya ülkelerinden gelen girişimciler, Adana buluşmasını Adana Ticaret Borsası (ATB)’n da gerçekleştirdi.

 

BİLGİÇ, AYNI DİLİ KONUŞAN İŞ DÜNYASI GELİŞEREK BÜYÜR

Günümüz dünyasında özel sektör ve girişimciliğin büyük önem kazandığını belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, “Türkçe Konuşan Girişimcilere aynı zamanda Türkiye sevdalıları da diyebiliriz. Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Adana’nın tarihi, turistik imkanları, gelişmiş sanayi bölgeleri ve yetişmiş insan kaynağı ile yatırım için en uygun kentlerden biridir. Aynı dili konuşan iş dünyası ile ticari ve ekonomik ilişkiler kendiliğinden gelişerek büyürler” dedi.

 

ÇALIŞKAN, DÜNYA TİCARETİ İLİŞKİLERLE DAHA ÇOK GELİŞİYOR

TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programına katılan girişimcilere ‘sizleri kendi ailemin birer ferdi olarak görüyorum’ diyerek diye söze başlayan Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Yeni tanışıyoruz ama içimden öyle geldi. Sizleri kendime çok yakın buldum. Türkiye sevdalısı olmak için Türkiye vatandaşı olmak şart değil. Sizlerle birlikte ben kendimi bir dünya vatandaşı olarak daha güçlü hissediyorum. Bizler burada ihracat, ithalat yapıyoruz. Yerel ticarette yapıyoruz ama takdir edersiniz ki Türkiye’nin gayri safi milli hâsılası ürettiği değer 850 milyar dolar civarında. Ama ihracatı 150 milyar dolarda, yani çoğu içerde. Ama sizlerle birlikte daha büyük bir ekonominin içerisinde hissediyorsunuz kendinizi. Dünya ticareti ilişkilerle daha çok gelişiyor. Bu yüzden bu ziyaretlerinizin hem tanışma hem ticaret için çok faydalı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

KAROLOĞLU, 24 ÜLKEDEN 650 GİRİŞİMCİ KONUK ETTİK

TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programı Sorumlusu Birsen Karoloğlu, “bu programı 2005 yılından beri yürütmekteyim. Bu güne kadar 17 ayrı grup halinde 24 ülkeden yaklaşık 650 girişimciyi ülkemizde konuk etme fırsatı bulduk. Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Rusya, Almanya, Kuzey Kıbrıs, İran ve tüm Orta Asya ülkelerinden ve 5 özerk ülkeden dışişleri bakanlığı aracılığıyla girişimciler seçilmekteler. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere 2 haftadır ülkemizdeler. Her programda değişen illerdeki oda ve borsalarımıza ziyaretler düzenliyoruz. Oda ve Borsalarımızın ev sahipliğinde ikili iş görüşmeleri yapılabilmektedir. Fırsat buldukça şehirlerimizin tarihi ve kültürel yerlerini de misafirlerimize gezdirmekteyiz. Gruba özel bir facebook grubumuz var. Türkçe Konuşan Girişimcilere ait özel bir web sayfamız var. Girişimcilerimiz ticaretle ilgili ya da siyasetle ilgili hayatlarındaki önemli gelişmeleri takip ediyoruz veya onlar bizlere bildiriyorlar. Web ortamında Sürekli olarak etkinliklerimizi duyurmaya devam ediyoruz.

Konuşmaların ardından karşılıklı tanışmalar ile pekişen dostluklar, Park Zirve Onbaşılar Kebapta yenilen akşam yemeği ile doruğa ulaştı. TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programına katılan girişimciler gösterilen yakın ilgi, bilgilendirme ve dostluktan çok memnun olduklarını belirterek Bilgiç ve Çalışkan’a içtenlikle teşekkür ettiler.