Adana Vergi Dairesi Başkanı Ümit Güner; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. ÇGC  Başkanı Cafer Esendemir’le görüşen Güner ziyareti sırasında çeşitli kamu alacaklarında düzenleme yapan 9 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması” kanunu hakkında bilgi verdi.  Yapılandırma Kanunuyla; kamuya olan borç yükünün azalacağını, borçların taksitler halinde ödenebileceğini, vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisillerle ilgili ihtilafların sonlandırılacağını belirten Ümit Güner, şöyle devam etti:

“Devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için de kanunda düzenlemeler bulunuyor. Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecektir.”

Güner, 2020 yılı Kasım ayında yayımlanan 7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan veya 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilen borçlardan 7326 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam edenlerin talep edilmesi halinde Kanun kapsamında yapılandırılabileceklerine dikkati çekti.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerektiğini belirten Ümit Güner, bu konuda şu bilgileri verdi:

 “Kanunun getirmiş olduğu avantajlardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabileceklerdir.

 Vergi Dairesi Başkanı Ümit Güner, Kanunla ilgili her türlü soruya,  Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevap alınabileceğini sözlerine ekledi.

Başkan Cafer Esendemir; gerek ekonomik kriz ve gerekse de pandem nedeniyle başta esnaf olmak üzere sektörün bir çok aktörünün zor günler yaşadığına dikkat çekerek, yapılandırma kanunuyla birlikte, vergi borçlarının tahsilinin mümkün hale gelebileceğini ifade etti.

Başkan Esendemir; vergi ödemenin vatandaşlık görevi olduğunu, devletin hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve son teknolojiden yararlanarak daha net ve daha hızlı hizmet alımı noktasında vatandaşa kolaylık sağlayacağını; adil, eşit ve tahsil edilebilir vergi yasaları ve sağlanan yeniliklerin vergiyi yük olmaktan çıkaracağına inandığını dile getirdi.

ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ziyarette; Vergi Dairesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Taner Canbolat’ın yanı sıra ÇGC Genel Sekreteri Sefa Saygıdeğer ve Genel Sekreter Yardımcısı Süreyya Uri de katıldı.