KART ÜCRETİ, YILLIK AİDAT, HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YASAL DEĞİL

Gazetemize yaptığı açıklamada yeni Tüketici Yasası taslağında bankalarla ilgili düzenlemeyi değerlendiren Dr. Yıldız, kredi kartları ve banka kartları yasasına göre bankaların herhangi bir ücret alamayacağının altını çizdi. Buna karşın bankaların son yıllarda kart ücreti, yıllık aidat, hesap işletim ücreti gibi farklı adlarla bir takım ücretler talep ettiğine dikkati çeken Dr. Yıldız, yasada yeri olmadığı için de her bankanın bu ücretlerin miktarını kendisinin belirlediğini bildirdi.

 

YENİ YASADA DA NET BİR İFADE YOK

Bu ücretlerin bankalara göre farklı olmasının da yasal olmadığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Yıldız, tüketici hakem heyetlerine başvuru durumunda bu ücretlerin iptal edilebildiğini aktardı. Yeni tüketici yasa tasarısında bu durumun bir maddede açıkça belirtilmesi yönünde beklentileri olduğunu ifade eden Dr. Yıldız, “Yeni tüketici yasa tasarısında ‘bu ücretler ödenmez’ gibi net bir ifade yok. Bu da tabiî ki tüketiciyi üzdü. Mevcut karışıklık yine devam edecek. Banka bu ücretleri isteyecek, tüketici de ödemek zorunda kalacak. Ödedikten sonra tüketici hakem heyetlerine gidecekleri için de bir iş yoğunluğu oluşacak” dedi.

 

MATBU EVRAKLAR HUKUK ZEMİNİNDE GEÇERSİZ

Tüketici derneklerinin yasa tasarısında gerekli düzeltmelerin Meclis’ten geçmeden yapılması için çaba içinde olduklarının dile getiren Dr. Yıldız, matbu evraklarda yer alan maddelerin karşılıklı istişare edilerek yazılmaması ve kişinin sadece kimlik bilgilerinin yazılıp imzalatılması nedeniyle hukuk zemininde geçersiz olduğunu vurguladı.

 

KART ÜCRETİ ÖDEMEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Dr. Yıldız, tüketicilerin bu tür ücretleri ödememek için yapması gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Vatandaşlarımız matbu evrak olmasına rağmen herhangi bir hesap açarken veya bir bankanın kredi kartı kendisine geldiğinde mutlaka bir sözleşme metni istesinler. O sözleşme belgesinin bir boşluğuna da el yazısıyla ‘Ne adı altında olursa olsun hiçbir ödeme kabul etmiyorum’ şeklinde bir ibare yazsınlar. Yani ‘hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı vs. ne olursa olsun herhangi bir ödemeyi kabul etmiyorum’ diye el yazısıyla yazıp o yazının altını da imzalasınlar. Eğer bu yapılmamışsa geriye dönük olarak 10 yılda ödenen ücretler geri alınabilir. Eğer kredi kartı dışında bir hesap için hesap işletim ücreti alınıyorsa ilgili bankanın merkezine ya da şubesine bir dilekçeyle başvurulması gerekiyor. Yazılı başvuruya bir ay içinde olumlu yada olumsuz yanıt verilmesi gerekiyor. Eğer yanıt verilmezse bunu kabullendikleri anlamına geliyor. Yanıt olumsuz ise o yanıtla birlikte tüketici hakem heyetine başvurulması gerekiyor. Yanıt olumlu ise zaten bir sonraki ekstrede o ücretler geri ödeniyor.”

 

VURAL KÖSE/GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ