"TEMEL HAK ve ÖZGÜRLÜKLER YASAKLANAMAZ”

Kararın gerekçesi hakkında “huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyeti kamu esenliğinin sağlanması” olarak açıklandı. Açıklamada : "İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyeti kamu esenliğinin sağlanması amacıyla siyasi parti ve sendikaların yapacağı faaliyetler hariç, il genelinde park, bahçe, genel yollar, kamu binaları, STK önleri, umuma açık ve kapalı alanlarda açık veya kapalı yer toplantıları, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş asma gibi tüm faaliyetlerin, eylem ve etkinliklerin yapılması ve bu amaçla şehir merkezine gelebilecek olan şahısların ve araçların Adana il merkezine girişleri 24 Mayıs'a kadar yasaklanmıştır." ifadelerine yer verildi.

"YASAĞIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK"

Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Av. Gökayaz, açıklaması şöyle;

“İnsanların basın açıklaması, gösteri, yürüyüş ve toplantı yapma hakkı Anayasa ve yasalar ile teminat altına alınmış olmasına rağmen, bu yasağın hukuki dayanağı yoktur. Temel hak ve özgürlükler yasaklanamaz. Kanuna aykırılık taşıyan ve yasal dayanaktan yoksun böyle bir karar kabul edilemez.  Temel hak ve özgürlüklerin keyfi olarak sınırlanmasına, toplumun ve yurttaşın güvenliğini sağlamakla görevli idarenin can güvenliğini bahane ederek her türlü demokratik etkinlikleri yasaklamasına, demokrasinin ve özgürlüklerin ortadan kaldırılmasına karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz. Hem can güvenliğinin sağlanması hem de yurttaşların düşüncelerini ifade etme hürriyetinin kullanılmasının sağlanması, devletin asli görevidir.

Bu nedenlerle temel hak ve özgürlüklere, düşünce ve ifade özgürlüğüne, toplantı ve gösteri, yürüyüş kanununa, Anayasaya ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı, 09.05.2022 tarihli Adana ili sınırları içerisinde basın açıklaması yapılması yasağının derhal kaldırılmasını talep ederiz.”