Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yasa tasarısını TBMM’ye gönderdiklerini belirterek, bedelli askerlikte yaş sınırının 30, bedelin 30 bin lira olduğunu açıkladı. Buna göre, 30 bin lirayı yatıran, askere alınmayacak. Yasa çıktığında 460 bin kişiyi kapsayacak. Tamamı yararlanırsa 13.8 milyar lira toplanacak.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandır beklenen ‘Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı’nı TBMM’ye gönderdiklerini, yaş sınırının 30, bedelin ise 30 bin lira olduğunu açıkladı. Erdoğan, bedelli askerlik hakkı kazananların 21 günlük temel eğitimi de almayacaklarını söyledi. Erdoğan, 460 bin kişiyi kapsayacak yasayla elde edilecek gelirin şehit ailelerine aktarılacağını bildirdi. 460 bin kişinin tamamının bu haktan yararlanması halinde elde edilecek gelir 13.8 milyar liraya ulaşacak.

9 yıldır çalışıyoruz

Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili ayrıntıları partisinin grup toplantısında açıkladı. Bedelli askerliğin 9 yıl boyunca gündemlerinde olduğunu, bu konuda şartların oluşmasını, özelikle de terörle mücadelede zafiyete yol açacak bir durumun oluşmamasını dikkatle gözlediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Bunun ilgili kurumlarla istişaresini yaptık. Sürekli olarak Genelkurmay Başkanlarımız ile değerlendirmesini yaptık. Asker sayımızı asker potansiyelimizi dikkate aldık. Bu tasarıyı hazırlamamız uzun bir ön çalışmanın neticesidir. Bakaya sayısındaki artış buna ek olarak yaptırdığımız anketler kamuoyu yoklamaları, ilgili kurumlarla yaptığımız istişareler bedelli için uygun ortamın oluştuğunu göstermiştir. Bildiğiniz gibi Anayasamızın 72. maddesi vatan hizmetinin her vatandaşın hakkı ve ödevi olduğunu belirtiyor. İlgili kanunlara ise bu hizmetin bedelli veya dövizle askerlik şeklinde yapılabileceği düzenlenmiş durumda.”

Bugüne kadar 3 kez çıktı/_np/6292/15076292.jpg

Bedeli askerlik uygulamasının daha önce 3 kez 1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan kanunlarla mümkün hale geldiğini kaydeden Erdoğan, 1987 ve 1992 yılarında çıkarılan bedelli askerlik yasalarında amacın büyük miktarlara ulaşan saklı, bakaya ve yoklama kaçağı birikiminin engellenmesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “1999 yılında çıkarılan bedelli askerlik yasası ise Marmara depreminin zararının giderilmesini sağlamak için çıkarılmıştır” dedi.

İki önemli hedefimiz var

Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz ise bedelli askerlik uygulaması ile iki önemli hedef gözetiyoruz. Bakaya kalanların sayısının ciddi oranlarda arttığını görüyoruz ve bedelli askerlik yoluyla bu birikimin azalmasını hedefliyoruz. İkincisi ise bedelli askerlik kanunuyla çok önemli sosyal bazı hizmetleri ve destekleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

6 ay içinde ödeyebilecekler

Bedelli askerliğe ne sebeple olursa olsun fiili askerlik hizmetine başlamamış 30 yaşından gün almış olanların hazırladıkları kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hak kazanacaklarını bildiren en Erdoğan, şunları anlattı: “Kanun Resmi Gazete’de yayınlandığı gün 30 yaşından gün almış olanlar 6 ay içinde 30 bin Türk Lirası parayı defaten ödeyebilecekleri gibi yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyerek askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar. Bu hakkı kazananlar da temel askerlik eğitimi almayacaklar. Yani 21 gün temel eğitime katılmayacaklar.”

460 bin kişi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikten 460 bin kişinin yararlanabileceğini söyledi. Bu kişilerin tamamı bedelliden yararlanırsa sağlanacak gelir 13.8 milyar lirayı (7.5 milyar dolar) bulacak. Geçmiş yıllardaki gibi bedelliden yararlanacakların oranı yüzde 50’de kalırsa gelir rakamı 6.9 milyar lirada (3.8 milyar dolar) kalacak.

Gelir öncelikle şehit ailelerine yönelecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Kanun tasarısına koyduğumuz bir madde ile bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Jandarma Genel Komutanlığı’na, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ve Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik soysal hizmet faaliyetlerine aktarıyoruz. Hatta milli bütçeden özürlülere yönelik ayırdığımız rakam ki bu rakamı da artık bu fona ayırmak suretiyle burayı da daha da güçlendirmiş olacağız” dedi.

Dövizle askerlik 10 bin Euro’ya çıkacak, temel eğitim kalkacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan dövizle askerlikte öngörülen değişiklikleri şöyle anlattı: “Oturma ve çalışma iznine sahip olarak işçi ve işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra eden, toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanlar 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurdukları taktirde 5 bin 112 Euro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getiriyorlardı. Aynı şekilde 38 yaşına aynı kadar başvurmayanlar ise 7 bin 668 Euro karşılığı bu hizmeti yapıyorlar. Dövizle askerlik hakkında yaralananlar 21 gün de temel askerlik eğitim alıyorlardı. Hazırladığımız Yeni tasarı ile dövizli askerlik hakkı kazananlar için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedel ile askerlik görevcini ifa etme hakkı getiriyoruz. Ayrıca bu hakkı elde edenlerin 21 gün olarak aldıkları temel eğitimi de tamamen kaldırıyoruz. Yani dövizli askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin Euro ödemek suretiyle bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar.”

Kılıçdaroğlu: Bedelliyi referanduma götürelim

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bedelli askerlikle ilgili olarak, “Bedelli askerlik açıklandı. 30 bin lira galiba. Parası olmayan askere gidecek. Parası olan ise bastır parayı kurtul. Garibanın çocuğu askere, varlıklının çocuğu 30 bin liraya al tezkere. Adam gibi adamsan palavracı değilsen parlamento kabul ederse çıkaracağın bu yasayı referanduma götürelim. Milletin iradesine gidelim. Millet evet diyorsa hiçbir mesele yok. Referanduma götürmezsen senin ünvanın bundan sonra ’Palavracı Recep’tir”dedi.

Hangi vadede ne kadar ödeme olacak

30 bin TL’nin tamamını kredi olarak kullanmaya karar veren bir kişi, yüzde 1.40 civarında bir faiz oranıyla 12 aylık banka kredisi kullanırsa 12 ay boyunca ödeyeceği aylık taksit tutarı 2 bin 750 TL’den biraz daha fazla olacak. 30 bin TL’lik 12 aylık kredinin geri ödemesi ise toplam 33 bin-33 bin 500 TL arasında olacak.
24 aylık vadeyle banka kredisi kullanırsa yüzde 1.40’a yakın aylık faiz tutarı üzerinden aylık taksit tutarı yaklaşık 1500 TL ile 1550 TL arasında olacak. 24 ay sonunda bankaya geri ödenecek toplam tutar ise 36 bin TL ile 37 bin 500 TL arasında olacak.
Bazı bankalar bedelli kredisini 60 ay vadeye de çıkartmak için çalışmalar yapıyor. Bu durumda 30 bin TL 30 bin TL’nin tamamını 60 ay yani 5 yıl vadeli banka kredisiyle ödemeyi planlayanlar için aylık taksit tutarı takriben 800-850 TL arasında olacak. 60 ay boyunca ödenecek bu aylık taksitin sonunda bankaya geri ödenecek toplam tutar ise 48 bin TL ile 51 bin TL arasında bir büyüklüğe denk gelecek.

Bankalar ayda 500 TL’ye kredi veriyor

30 bin TL’ye bedelli askerlikten yararlanacaklar için bankalar hızla harekete geçti.
Akbank, bedelli askerlik için 30 bin lira krediyi yüzde 1.30 faiz oranı ve  350 lira dosya masraflı ya da  dosya masrafsız yüzde 1.40  faiz oranı seçenekleriyle müşterilerine sunuyor.
Garanti Bankası 30 bin TL bedelli askerlik ücreti için yüzde 1.46 faiz ve 60 ay vadeyle kredi imkanı sunacak. Garanti müşterileri ilk yıl sadece 500 TL taksit ödeyecek ve sonraki yıllarda taksitleri oransal olarak artacak. Müşteri tercihine bağlı farklı taksit alternatifleri de olabilecek.
Denizbank, bedelli askerlik için yüzde 1.34 faizle 60 aya varan vade seçenekleriyle, masrafsız ve 3 ay ötelemeli kredi imkânı sunuyor.
Şekerbank bedelli kredisi için 3-12 ay vadede  kredi faiz oranını yüzde 1.30, 13-60 ay vadedeki faiz oranını ise yüzde 1.40  olarak belirledi. 300 lira dosya  masrafı da almıyor.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), ‘Önce TEB Şubesi Sonra Askerlik Şubesi’ kampanyası ile yüzde 1.40 faiz imkanı ile 36 ay vadeli kredi sunuyor.  TEB’den kredi alanlar ödemelerine 3 ay sonra başlıyor ve dosya masrafı ödemiyor.
Yapı Kredi 30.000 TL’ye kadar 60 aya varan vadelerde yüzde 1.49 faiz oranıyla masrafsız kredi veriyor.