Ankara’da göreve yeni başlayan ABD Ankara Siyasi Müsteşar Marcos Mandojana gerçekleştirdiği nezaket ziyaretleri kapsamında Baro Başkanı ile bir araya geldi.

Baro Saymanı Av. İlknur Önal Tarkan, Yönetim kurulu Üyeleri Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin görüşmede hazır bulundu.

Baro Başkanı Av. Küçük, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baro’nun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Ziyaret esnasında ülke ve kent gündemi ile güncel hukuki konularda görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, hukukun ve demokrasinin evrensel kurallarının tam anlamıyla işletilmesi için hassasiyet sahibi herkese düşen görevin önemine işaret etti.

Adana’da yargısal faaliyetlerin Adliyenin 5’e bölünmesinden ötürü meslektaşlarının ve yurttaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılara işaret etti.

“YARGI REFORMU, HSK’NIN ÜZERİNDE YÜRÜTMENİN ETKİSİNİ ORTADAN KALDIRMAMIŞTIR.”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki düzenlemeler hatırlatılarak, "Nasıl bir yargı göreceğiz?" sorusu üzerine Yargı reformunun tam anlamıyla bir reform olmadığını belirterek, “ Örneğin, Anayasa’nın 159. Maddesine göre Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 13 üyesinden 2si, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı müsteşarıdır, HSK’nın 11 üyesinden 4’ü Cumhurbaşkanı tarafından atanırken, 7’si TBMM tarafından seçilmektedir. Aynı kurul hakim ve savcıların disiplin süreçlerini de yürütmektedir. Ayrıca hakim ve savcı olacak kişiler de Adalet Bakanlığı Personel Başkanlığı’nı yapmış olduğu yazılı ve sözlü sınavlar ile belirlenmektedir. Bu durum Kurul'un tarafsızlığı hakkında ciddi şüpheler uyandırmaktadır. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre yargıya, adalete yüzde 80 güvenmiyor." ifadesini kullandı. Baro’nun takipçisi ve müdahil olduğu davalar hakkında bilgi paylaştı. HDP Belediye Başkanlarının görevden alınarak kayyum atamalarını da doğru bulmadığını sürecin somut ve deliller üzerinden yargılamalar yapılması gerektiğine işaret etti.

Kadın Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin,  kadına şiddet konularında Baro’nun çalışmalarını anlattı. Şiddet gören kadınlarımızın adalete erişimde sıkıntı yaşadıklarını, tehlikedeki kadınları korumada yeteri kadar başarılı olunamadığını vurguladı. Adana Adliyesinde mağdurla avukatın görüşme odası olmamasının önemli eksiklik olduğunu belirtti.

ABD Ankara Siyasi Müsteşarı Marcos Mandojana, Adana ABD Konsolosuluğunda görevli Siyasi İşler Konsolosu Rebecca Daffing de, misafirperverliğinden ötürü baro başkanına teşekkür etti.

Karşılıklı görüş alışverişinde ilerleyen ziyaret birlikte fotoğraf çekimi ile sona erdi.