Bu etkinlikler kapsamında düzenlenen ve Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen demokrasi nöbeti etkinliği Vali Süleyman Elban’ın yanı sıra; 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Musa Ünel, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakan Kuzu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Torun, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, vali yardımcıları, kaymakamlar, oda başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban; “O gece bu millet tarihte hiç görmediği, hiç yaşamadığı bir ihanetle, bir saldırıyla, bir kalkışmayla karşı karşıya kaldı. Bu topraklar bin yıldan beri birçok saldırı ve ihanet gördü; ama 15 Temmuz gecesinde yaşadığı gibi bir ihaneti asla yaşamamıştı. FETÖ ihanet çetesi daha önce suret-i haktan görünüp insanların dini duygularını sömürdü. Bazen eğitim gönüllüsü, bazen şifa dağıtan sağlık çalışanı ya da insanların dertlerine deva olan bir sivil toplum kuruluşu gibi göründüler; ama her defasında bir kene gibi bu milletin kanını emdiler. Sonra bir yargı mensubu gibi bir polis gibi göründüler ve 17-25 Aralık sürecini denediler; fakat yine başaramadılar. Daha sonra çok değişik yöntemlerle, değişik sıfatlarla ama hep suret-i haktan görünüp farklı deneme ve aldatmacalarla bu devleti, devletin hükümetini ve aziz milleti bir şekilde oyuna getirmeye çalıştılar. Yine başaramadılar. Bu defa milletin gönlünde ali bir yeri olan ve Peygamber ocağı diye adlandırılan kutsal bir kurumumuzun içinde kendilerini asker görüntüsü içinde gösterip milletin her türlü gücüyle aldığı o ağır silahlarla, tanklarla, toplarla, uçaklarla bu aziz milleti korkutmak, bu millete diz çöktürmek için hain emellerine bir an evvel ve korkutarak bir kaos durumu yaratabilmek için gözlerini dahi kırpmadan onlarca insanımızı şehit etmeyi, yüzlerce insanımızı gazi bırakmayı göze alarak hunharca saldırdılar. Ama bilmedikleri bir şey vardı o da; milletimizin feraseti ve kutsal değerleri söz konusu olduğunda canını, malını, evladını düşünmeden gözünü kırpmadan tüm varlığını feda edeceğiydi.” dedi.

“TARİHTE HEP OKUDUĞUMUZ O KAHRAMANLAR VE KAHRAMANLIK HİKAYELERİNDEKİ GİBİ 4 YIL ÖNCE O GECEDE DE YİNE BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK DESTANI YAZILDI”

Konuşmasını “O gece güzel Adana’mız başta olmak üzere tüm milletimiz meydanları doldurdu ve kutsal değerlerine sahip çıkmak uğruna canlarını ve tüm varlıklarını ortaya koydu. Sonunda milletimiz kazandı. Allah’a şükürler olsun ki; tarihte hep okuduğumuz o kahramanlar ve kahramanlık hikayelerindeki gibi 4 yıl önce o gecede de yine büyük bir kahramanlık destanı yazıldı. Kahramanlarımız yine meydanlardaydı, tankların altında ve namluların ucundaydı; ama dimdikti ve devleşmişti. Liderleri Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde çok kısa sürede kenetlenip hain darbe girişimini hiçbir şekilde başarıya ulaşmasına meydan bırakmadan tamamen bertaraf ettiler. Tabii ki sonuçları çok ağır oldu. 251 canımıza mal oldu. 2 bin 300 civarında gazimiz oldu; ama bu şehitlerimiz, gazilerimiz ya da meydanları dolduran binlerce vatan evladının oralara giderken düşündüğü tek şey; ‘şehit olmak’tı.” diyen Vali Elban, böyle hissiyatı olan bir milletin yenilmeyeceğini, böyle fedakar bir milletin alt edilemeyeceğini belirtti.

“FETÖ’NÜN TEKRAR AYAĞA KALKMAMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ SON HAİN TEMİZLENİNCEYE KADAR DEVAM ETTİRMEMİZ GEREKTİĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ”

Sözlerini “Bu büyük ihaneti, travmayı çabucak atlatan milletimiz, devletimiz, hükümetimiz, kurumlarımız son 4 yılda iç ve dış bunca saldırıya rağmen Afrin, Zeytin Dalı, ve Barış Pınarı Harekatı başta olmak üzere yurt içinde terörle mücadelede olağanüstü başarılar elde etti. Yine çok büyük ekonomik saldırılar olmasına rağmen dimdik ayakta durmayı hatta ciddi bir büyümeyi de yakalamayı başardı. Ekonomik şartları ve yaşanan böyle çalkantılı dönemleri göz önünde bulundurduğumuzda böyle fedakar bir milleti olmayan hangi devlet, hangi hükümet, hangi asker ya da kurum bu başarıları elde edebilirdi. Tabii ki asil bir milleti olmayan hiçbir devlet, hükümet, kurum bu başarıları elde edemezdi. Bu darbeyle ilgili çok şey söyleyebiliriz. FETÖ’nün ihanetini ve alçakça yapılan saldırıları hepimiz biliyoruz. FETÖ’nün tekrar ayağa kalkmaması için mücadelemizi son hain temizleninceye kadar devam ettirmemiz gerektiğini biliyoruz.” ifadeleriyle sürdüren Vali Elban, milletimizin tekrar böyle bir ihanetle karşı karşıya kalmamasını temenni etti.

Vali Elban’ın konuşmasının ardından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz konulu ulusa sesleniş konuşması yayınlandı.

Program; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan belgeselin izlenmesi, Adanalı şehitlerin ve gazilerin özgeçmişlerinin okunması, şiir dinletisi, ilahi okunmasıyla sürdürüldü.

15 Temmuz etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen ve tüm Türkiye'de saat 22.00'de aynı anda başlayan “15 Temmuz Demokrasi Koşusu”nun Uğur Mumcu Meydanı’nda tamamlanmasının ardından sancak, Vali Elban’a 2021 yılında Japonya'da gerçekleştirilecek olan olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek olan Milli Sporcu Eda Tuğsuz tarafından teslim edildi. Gerçekleştirilen bayrak tesliminin ardından15 Temmuz Anı Defteri, Vali Elban tarafından imzalandı.

Kahramanlık türkülerinden oluşan bir müzik dinletisinin ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle sürdürülen program, Türkiye genelinde sela okunması ve İl Müftüsü Hasan Çınar’ın dua etmesinin ardından sonlandı.