Adanahabermerkezi.com

Özellikle 15 milyondan fazla insanın yaşadığı İstanbul barajlarda su sıkıntısının baş gösterdiği illerin ilk sırasında yer alıyor.  İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesinde yer alan verilere göre, bugün itibariyle barajlardaki su doluluk oranı yüzde 21,87 seviyesinde.

Su Politikaları Derneği'nin (SPD) yayımladığı rapora göre, İstanbul'da 2021 yılının ilk 3 ayında da yağışların yetersiz olması ve barajlardaki su doluluk oranlarının düşük seyretmesi bekleniyor.  Türkiye'nin su kaynakları rejiminde, yarı kurak iklim bölgesinde olduğunun belirtildiği raporda, su kaynaklarının kontrol altında tutulması ve depolanması gerektiği vurgulandı.

İstanbul ve Türkiye’nin önemli kentlerinde içme suyu konusunda sıkıntı daha sık dile getirilmeye başlanılırken Adana’da içme suyu konusunda hiçbir konunun d,le getirilmiyor olması kentli adına önemli bir kazanım olarak ortada duruyor. 2000 Yılında dönemin Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yoğun tepkilere rağmen başlatılan Çatalan içme suyu projesi ile Adanalı bugün kuyu suyu değil, daha kaliteli içme suyunu kullanıyor.

Türkiye’nin büyük bölümünde karların Ağustos ayına kadar erimiş olması ve bu sürede yeterli yağış olmaması nedeniyle barajlarda doluluk oranı tehlikeli seviyeye yaklaşmışken Adana’da baraj doluluk oranı Yüzde 67,77 (18 Aralık 2020) seviyesine kadar yükseldi.

Barajdaki doluluk oranının yağışlarla birlikte rekor seviyeye çıkması bekleniyor