Düzenlenen basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP Çukurova İlçe Başkanı Av. Remzi Ümit Atay, Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin, geçmiş dönem milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer, Adana Baro Başkanı Veli Küçük, Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu adına İbrahim Gültekin ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu adına Tonguç Özkan, Eğitim İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Galip Reha Ertekin, Seyhan Ziraat Odası II. Başkanı Cahit İncefikir ile çok sayıda STK temsilcisi ve vatandaşlar katılarak destek verdiler.

STK’lar adına ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, Türkiye demokrasi tarihine halkın iradesinin gasp edildiği yeni bir tarihin daha eklendiğini söyleyerek KHK’lı Belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin hukuksuzca ihraç edilmesi gerekçe gösterilerek seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmemesi utancına YSK’nın İstanbul kararı eklenmiştir, dedi.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA EL UZATILMIŞTIR

6 Mayıs 2019 tarihli YSK kararıyla ülkemizde demokrasiden geriye kalan son haklardan birine, seçme ve seçilme hakkına el uzatıldığını ifade eden Salman, “YSK, hukuka ve kendi içtihatlarına göre değil talimatlara göre karar vererek tarihe geçmiştir. Rantın ve akıtılan kaynakların kesilerek ekmeğin, ulaşımın, suyun fiyatının düşürülmesinden rahatsız olan çıkar gruplarının baskısıyla hukuk ve demokrasi ayaklar altına alınmıştır.

Üyelerinin görev süreleri Anayasa’ya aykırı biçimde uzatılan YSK’nın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararı gayrimeşrudur.

Tüm devlet olanaklarını kullanmalarına rağmen seçimlerde oyların çalındığı, sahte seçmen/kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddialarını temellendiremeyenlerin imdadına YSK yetişmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu iddia ederek halkın iradesine karşı büyük bir saygısızlık yapmıştır.”

Alınan bu kararın sadece İstanbul’un seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve ona oy verenlere yönelik bir saygısızlık olmadığını kaydeden Salman, “Bu aynı zamanda İstanbul’a ve hatta 82 milyon yurttaşa karşı bir saygısızlıktır. Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği oyların geçersiz olduğuna dair karar verenler, “partiye göre hukuk, parti için hukuk” anlayışının egemenliğini ilan etmişlerdir.

YSK halkın iradesine ipotek koymak için, kendi sorumluluğundaki uygulamaların kanunsuz olduğunu gerekçe göstermiştir. Bu açıdan mevcut YSK kendi meşruiyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP ittifakının noteri haline dönüşmüştür.”

TEAMÜLLER VE İLKE KARARLARI YOK SAYILMIŞTIR

Basın açıklamışının ardından söz alan Adana Baro Başkanı Veli Küçük Yüksek Seçim Kurulu eliyle ülkemizde demokrasi garabeti yaşandığını söyleyerek şöyle konuştu:

“1950 yılında kurulan ysk tarihinde ilk kez ve tamamen siyasi iktidarın baskıları sonucu bir büyükşehir belediyesinin seçimlerini iptal etme cüretini göstermiştir. Aynı zarf içindeki diğer pusulaları uygun bulup sadece büyükşehir belediye başkanı için kullanılan pusulanın iptal edilmesi hukuki bir karar değil siyasi bir karardır. Demokrasi tarihimizde kara bir leke olarak anılacaktır. Bu kararla; ülkemizin uzun ve sıkıntılı demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasal düzenlemeler ve seçim kurullarının uygulamaları ile oluşan yerleşik içtihatlar, teamüller ve ilke kararları yok sayılmıştır.”